ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεονάσματα κάτω από 2% του ΑΕΠ έως το 2060 ζητά το ΔΝΤ

Πλεονάσματα κάτω από 2% του ΑΕΠ έως το 2060 ζητά το ΔΝΤ
REUTERS

Περίπλοκες και εξαιρετικά ευαίσθητες είναι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους με το ΔΝΤ να κρατά στο χθεσινό Eurogroup μια ιδιαίτερα αυστηρή στάση επιμένοντας τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 να κινηθούν αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα που πρότειναν ESM και Γερμανία.

Η θέση αυτή που από συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις ερμηνεύθηκε ως μια νέα προσπάθεια απεμπλοκής του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ήταν και ο βασικός λόγος διαφωνίας για το χρέος.

Ωστόσο διαφωνίες επί της διαδικασίας έθεσε και η ελληνική πλευρά, η οποία δεν δέχθηκε να υπάρξει αποσύνδεση της δόσης από το ζήτημα του χρέους, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί εάν η ευρωζώνη αποδεχόταν μια αόριστη υπόσχεση του ΔΝΤ για χρηματοδοτική εμπλοκή στο πρόγραμμα (σ.σ.προτάθηκε το ΔΝΤ να λάβει απόφαση για νέο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2017, με εκταμίευση το φθινόπωρο του 2018 σαν προληπτική γραμμή στήριξης και αφού πρώτα εφαρμοστούν τα μέτρα απομείωσης του χρέους). Αυτή η υπόσχεση θα διευκόλυνε μόνον την γερμανική πλευρά η οποία θα πήγαινε σε εκλογές και χωρίς να έχει κάνει υποχωρήσεις για το χρέος και έχοντας θεωρητικά το ΔΝΤ μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αν χθες αποφασιζόταν η εκταμίευση της δόσης, θα ήταν πολύ κακό διότι οι συζητήσεις για το χρέος θα πήγαιναν στις καλένδες», ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο CNN Greece.

Θέλοντας να καταδείξει την απόσταση μεταξύ ESM και ΔΝΤ για το θέμα των πλεονασμάτων ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στο CNN Greece από τις Βρυξέλλες πως σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, οτιδήποτε πάνω από 2,6% του ΑΕΠ σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ οτιδήποτε κάτω από 2% του ΑΕΠ σημαίνει ότι χρειάζεται ελάφρυνση με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις (fiscal transfers).

«Το ουδέτερο σημείο βρίσκεται ανάμεσα στο 2% και 2,6% του ΑΕΠ και εκεί αναζητείται μια λύση η οποία θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», ανέφερε.

Στη χθεσινή οκτάωρη συζήτηση στο Eurogroup, στο τραπέζι έπεσαν δύο εναλλακτικά σενάρια, στα οποία τα πρωτογενή πλεονάσματα κινούνταν μεταξύ 2% και 2,2% του ΑΕΠ έως και το 2060, στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία από το ΔΝΤ.«Το Ταμείο θέλει τα πλεονάσματα να είναι αισθητά κάτω από το 2% του ΑΕΠ», είπε η ίδια πηγή.

Δεδομένου ότι οι διαφωνίες αυτές δύσκολα θα γεφυρωθούν εως το Eurogroup του Λουξεμβούργο τίθεται ζήτημα για το τι θα συμβεί εαν στις 15 Ιουνίου δεν υπάρξει απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο προγράμμα και συνακόλουθα για την εκταμίευση της δόσης.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα βρεθεί τρόπος ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν απλήρωτη την ΕΚΤ», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως το βασικό σενάριο συνεχίζει να είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ