ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπληρώνει πρόωρα 10 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ η Πορτογαλία

Ξεπληρώνει πρόωρα 10 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ η Πορτογαλία
Reuters

Η Πορτογαλία έκανε ένα ακόμη βήμα για να απαλλαγεί από το ΔΝΤ, αφού ζήτησε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδική άδεια για να αποπληρώσει πρόωρα άλλα 10 δισ. ευρώ που οφείλει στο Ταμείο από το Μνημόνιο. Αμεσος στόχος της Λισαβόνας με την πρόωρη αποπληρωμή είναι να γλιτώσει μεγάλα ποσά από την καταβολή τόκων.

Η Πορτογαλία άρχισε να αποπληρώνει πρόωρα το ΔΝΤ από το 2015. Εκείνη τη χρονιά με τις δικές της δυνάμεις πέτυχε να βγει από το Μνημόνιο και να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με χαμηλό σχετικά επιτόκιο.

Με τις πρόωρες αποπληρωμές έχει εξοφλήσει περίπου τα μισά από τα χρήματα που χρωστάει στο ΔΝΤ. Το Ταμείο και οι ευρωπαίοι εταίροι είχαν προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 78 δισ. ευρώ. Περίπου το ένα τρίτο από αυτά τα είχε δώσει ως δάνειο το ΔΝΤ.

Τα δάνεια που έχει χο ρηγήσει το Ταμείο συνοδεύο νται με υψηλότερο επιτόκιο από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαίοι εταίροι.

«Ζητήσαμε από τους εταίρους μας στη συνάντηση του ECOFIN να μας επιτρέψουν να αποπληρώσουμε πρόωρα το ΔΝΤ με 10 δισ. ευρώ πριν από την αποπληρωμή των ευρωπαϊκών οφειλών», δήλωσε χθες ο Πορτογάλος υφυπουργός Οικονομίας Ρικάρντ Μουρίνιο Φέλιξ από τις Βρυξέλλες όπου παραβρέθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ. Ο Φέλιξ εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα κόστη χρηματοδότησης της χώρας, διευκολύνονται οι μελλοντικές πληρωμές και γίνεται ακόμη πιο εύκολη η άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ