ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανοικτός» στην πρόταση Σόιμπλε ο Αλέξης Τσίπρας – Νευρικά αντέδρασαν οι αγορές

«Ανοικτός» στην πρόταση Σόιμπλε ο Αλέξης Τσίπρας – Νευρικά αντέδρασαν οι αγορές
ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος

Τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρήματα, έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα του χρέους φέρεται να δέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη σχετική εξέλιξη είχε αναφερθεί το CNN Greece με πρωινό του δημοσίευμα, το οποίο αναφερόταν στην αλλαγή στάσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αποδέχεται την γερμανική πρόταση, υποχωρώντας από την ελληνική θέση για αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους «εδώ και τώρα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

«Πιστεύω ότι ο στρατηγικός στόχος να μπορέσει η χώρα με το πέρας του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να έχει δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές με σταθερά επιτόκια, είναι στρατηγικός στόχος και κάτι τέτοιο είναι κοντά. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, και αρνηθήκαμε, όχι τόσο αισιόδοξη που να αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, πόσο δε μάλλον με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε και διαπραγματευόμαστε αυτές τις μέρες».

Η αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα ουσιαστικά συνεπάγεται πως η κυβέρνηση δέχεται πως η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να περιγραφεί άμεσα, κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι πλέον υψηλού ρίσκου και τόνισε πως «παρά τις περιπέτειες που πέρασε -η χώρα- κρατήθηκε στον πυρήνα της ευρωζώνης είναι μια χώρα που δεν έχει ελλείμματα, έχει εξυγιάνει τα οικονομικά της και δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό come back».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα αναφέρθηκε και σε δημοσκόπηση του γερμανικού Τύπου, η οποία καταγράφει στροφή στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, όπου οι Έλληνες δεν αποτελούν πλέον τους «τεμπέληδες» που τους πληρώνουν. «Μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα βλέπουμε επαναλαμβανόμενες καλές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρωθυπουργική τοποθέτηση οδήγησε σε ρευστοποιήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 6% από 5,7% το πρωί, ενώ το διετές ομόλογο σημείωσε απόδοση 5,9%, από 5,7% νωρίτερα σήμερα. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με το γεγονός πως διαψευσθήκαν όσοι προσδοκούσαν πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE και θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου μέσα στον Ιούλιο.

Ομοίως, πιέσεις ασκούνται και στις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεδομένου ότι η απομάκρυνση του QE αλλάζει τα δεδομένα για πολλούς βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ