ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μετακινούμενες» οι δόσεις του ΔΝΤ εάν εφαρμοστεί το σχέδιο Σόιμπλε

«Μετακινούμενες» οι δόσεις του ΔΝΤ εάν εφαρμοστεί το σχέδιο Σόιμπλε
IMF Staff Photograph

Αν και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασίσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την εκταμίευση χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ωστόσο τίποτα δεν εμποδίζει τη Διεύθυνση του ΔΝΤ να προχωρήσει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τη χώρα για το ύψος που θα έχει το δάνειο, τη διάρκεια του και το πλαίσιο που αυτό θα δοθεί, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης του δανείου.

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ενημερώνοντας σχετικά το Eurogroup την προηγουμένη Δευτέρα ανέφερε πως κάτι τέτοιο έχει γίνει ξανά. «Στο παρελθόν εγκρίναμε προγράμματα, επί της αρχής, όταν είχαμε συμφωνία στο πακέτο πολιτικής που πιστεύαμε ότι είναι καλό», ανέφερε σχετικά.

Ενδεικτικά, λίγο πριν η Ελλάδα αιτηθεί για πρώτη φορά χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2010, το Ταμείο είχε ανακοινώσει πως είχε έρθει σε συμφωνία με την Τζαμάικα για ένα δάνειο 1,25 δισ. δολαρίων. Αυτό το δάνειο 27 μηνών δεν εκταμιεύθηκε άμεσα, καθώς συμφωνήθηκε με την επιφύλαξη της τελικής έγκρισης από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, εν αναμονή ορισμένων προαπαιτούμενων μέτρων που είχαν ζητηθεί από την κυβέρνηση της Τζαμάικα.

Χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις διαβεβαίωσε πως δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα και πως το Ταμείο εξετάζει όλες τις επιλογές στην βάση των πρακτικών και των κανόνων του. Οι κανόνες στους οποίους αναφέρθηκε ο Ράις, όπως για παράδειγμα η επιχειρησιακή καθοδήγηση του προσωπικού βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του Ταμείου (Operational Guidance to IMF Staff) είναι συγκεκριμένοι για τα επίπεδα ευελιξίας που μπορεί να δείξει ο Οργανισμός. Η επιχειρησιακή καθοδήγηση μεταξύ άλλων :

  • Προβλέπει τις «μετακινούμενες δόσεις» (floating tranches), ένα μοντέλο χρηματοδότησης που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα εάν προχωρήσει το σχέδιο Σόιμπλε στις 15 Ιουνίου. Υπό το πλαίσιο των «μετακινούμενων δόσεων» η διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης εξαρτάται από την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου μέτρου ή μέτρων, το οποίο δεν έχει συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης, σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση που προβλέπει προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα τόσο για την εφαρμογή των μέτρων όσο και των εκταμιεύσεων.
  • Ξεκαθαρίζει πως όλα τα κρίσιμα μέτρα πρέπει γενικά να συνδέονται με όρους, διότι το Ταμείο πρέπει να είναι σε θέση να διακόπτει τις δόσεις, εάν το πρόγραμμα είναι εκτός λειτουργίας ή εάν δεν παρέχονται επαρκείς πληροφορίες για την επαρκή παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος.
  • Απαγορεύει η χρήση των πόρων του Ταμείου να υπόκειται άμεσα σε κανόνες ή αποφάσεις άλλων οργανισμών, ενώ ομοίως το Ταμείο δεν μπορεί να μεταβιβάσει την ευθύνη του για την αξιολόγηση του κατά πόσον πληρούνται οι όροι για τη χρήση των πόρων του.
  • Προβλέπει πως όταν οι πόροι του Ταμείου δεσμεύονται σε ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από άλλο μηχανισμό στήριξης (π.χ. τον ESM) και το Ταμείο αξιολογεί πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, δεν εκταμιεύει, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που έλαβε ο άλλος μηχανισμός στήριξης.
  • Ξεκαθαρίζει πως οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης πρέπει να διατυπώνονται με τρόπους που να παρέχουν στις αρχές σαφήνεια ως προς τα μέτρα από τα οποία εξαρτάται η πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ