ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει για πολλά χρόνια πλεονάσματα 3,5%

Bundesbank: Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει για πολλά χρόνια πλεονάσματα 3,5%
EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Υπέρ της δυνατότητας της Ελλάδος να επιτύχει για πολλά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% επιχειρηματολογεί στο μηνιαίο δελτίο της η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), ενώ τάσσεται ενάντια στο ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει για πολλά χρόνια τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Η Bundesbank κάνει εκτεταμένη αναφορά στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως οι υπάρχοντες δημοσιονομικοί στόχοι δεν είναι πολύ απαιτητικοί και πως εφόσον επιτευχθούν μεγάλα πλεονάσματα μπορούν να μειώσουν το ποσοστό του δημοσίου χρέους, χωρίς άλλη παρέμβαση όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Bundesbank εκφράζει την απορία γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα υπενθυμίζει πως στο παρελθόν ορισμένες χώρες, είχαν πετύχει τα ίδια ή παρόμοια πρωτογενή πλεονάσματα (Βέλγιο, Φινλανδία και Ιταλία).

Οι αναλυτές της Bundesbank επισημαίνουν πως οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι ισχύουν μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, προβλέπουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πως οι υφιστάμενοι στόχοι του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα "δεν είναι σε καμία περίπτωση πολύ απαιτητικοί, ενώ μία χαλάρωση δεν είναι προφανής".

Η Bundesbank υποστηρίζει πως η άποψη ότι οι δημοσιονομικές απαιτήσεις του προγράμματος θα μειωθούν, πρέπει να αποφευχθεί και πως η ελάφρυνση του χρέους θα αποδυναμώσει την αξιοπιστία των προγραμμάτων προσαρμογής, την ιδιοκτησία του προγράμματος και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη, σημειώνεται πως το σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, δεν πείθει και πως αντίθετα όταν τηρείται πλήρως το πρόγραμμα και επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, πέφτει το ποσοστό του χρέους και έτσι η βιωσιμότητα μπορεί να επιτευχθεί και πάλι.

Σύμφωνα με την Bundesbank, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) " και έτσι η δημοσιονομική εξέλιξη της χώρας ως εκ τούτου, δεν κινείται στα πλαίσια των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων , αλλά στη βάση των στόχων του προγράμματος στήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ