ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα απαλλαγή Γεωργίου για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009

Νέα απαλλαγή Γεωργίου για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και δύο ακόμη στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμα του, το οποίο εκδόθηκε σήμερα.

Το Δικαστικό Συμβούλιο με το υπ΄αριθμόν 969/2017 βούλευμα του αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία να μην παραπεμφθούν οι τρεις κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος.

Η υπόθεση επέστρεψε στο Συμβούλιο Εφετών μετά την απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (υπ΄ αριθμ. 1331/2016) με την οποία αναιρέθηκε το υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων της ΕΛΣΤΑΤ.

Η πλειοψηφία του δικαστικού συμβουλίου υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Ιωάννη Κούτρα ο οποίος είχε ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Κατά της απαλλαγής των κατηγορουμένων τάχθηκε η εφέτης, Χριστίνα Ρωμέση η οποία ψήφισε την παραπομπή τους στο εδώλιο.

Να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της παρελθούσας Δευτέρας έθεσε ζήτημα αποκατάστασης της οικονομικής ζημιάς του πρώην Γραμματέα της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα πρακτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας ο κ. Ντράγκι ανέφερε: «Κάνω έκκληση στις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν όσα έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος για την ΕΛΣΤΑΤ. Ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να αποζημιώνονται για όλα τα έξοδα από τις νομικές πράξεις που έχουν γίνει εναντίον εκείνων και του προσωπικού τους».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απεδέχθη το αίτημα Ντράγκι, λέγοντας πως το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί ως προαπαιτούμενο για να υλοποιηθεί πριν από τον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ