ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Λυπάμαι που το Eurogroup δεν καθόρισε τα μέτρα για το χρέος

Ντράγκι: Λυπάμαι που το Eurogroup δεν καθόρισε τα μέτρα για το χρέος
EPA / FELIPE TRUEBA

«Λυπάμαι για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πιο σαφής καθορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup». Αυτό δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια ακρόασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για τις προϋποθέσεις υπαγωγής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Ντράγκι ανέφερε πως αυτό που χρειάζεται είναι αφενός το κλείσιμο της αξιολόγησης αφετέρου ο καθαρός ορισμός των μέτρων για το χρέος.

«Αυτό που χρειάζεται είναι θετικό κλείσιμο των διαπραγματεύσεων. Στη βάση αυτή καλωσορίζουμε την προκαταρκτική συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement). Ωστόσο, λυπάμαι για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πιο σαφής καθορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΤΚ θα διενεργήσει την ανάλυση της για το ελληνικό χρέος με πλήρη ανεξαρτησία και προκειμένου η Ελλάδα να υπαχθεί στο QE θα πρέπει η ανάλυση να δείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. «Πρώτα θα πρέπει να έχουμε πλήρη συμφωνία και μετά μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως εάν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα υπάρχει επιλεξιμότητα και για εταιρικά ομόλογα της Ελλάδας, αρκεί να πληρούν οι εταιρείες τα σχετικά κριτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ