ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρη τρύπα» 400 εκατ. ευρώ από τους φόρους σε καύσιμα και καπνικά

«Μαύρη τρύπα» 400 εκατ. ευρώ από τους φόρους σε καύσιμα και καπνικά
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την ίδια στιγμή που τα φορολογικά έσοδα από τα προϊόντα στα οποία η κυβέρνηση εκτίναξε τους φόρους δείχνουν εκτροχιασμό και το κράτος εισπράττει λιγότερους έμμεσους φόρους από όσους ήλπιζε, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για αυξήσεις που έκανε η κυβέρνηση πιεζόμενη από τη συμφωνία και από αναγκαιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο τετράμηνο παρουσίασε «μαύρη τρύπα» εσόδων περίπου 400 εκατ. ευρώ από τους φόρους στα προϊόντα στα οποία η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους, δηλαδή σε καύσιμα και καπνικά.

Είναι ενδεικτικό πως εκεί που υποτίθεται ότι θα έμπαιναν φόροι για να φέρουν επιπλέον έσοδα, τώρα η κατανάλωση καταρρέει και μαζί και οι εισπράξεις. Κάτω σε σχέση με πέρυσι κατά 4,1% (-26 εκατ. ευρώ) τα έσοδα ΦΠΑ από πετρελαιοειδή και λιγότερες κατά 6,8% (-102 εκατ. ευρώ) οι εισπράξεις από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα.

Ερωτηθείς για το θέμα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης αναγνώρισε πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις η αύξηση συγκεκριμένων φορολογιών, αντί να οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, οδηγεί σε μείωση των εσόδων.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φόρος στα καύσιμα, ο φόρος στα τσιγάρα, ο φόρος στα τέλη κυκλοφορίας. Αυξήσαμε το φόρο στα τέλη κυκλοφορίας για να έχουμε περισσότερα έσοδα και έχουμε λιγότερα. Το ίδιο έγινε και στα καπνικά προϊόντα», είπε ο κ. Αλεξιάδης στο οικονομικό δίκτυο insider.

Ο ίδιος ωστόσο προσπάθησε να εμφανίσει τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων ως πολιτική επιλογή που επιβλήθηκε από τους δανειστές. «Εμείς όσες αυξήσεις κάναμε, τις κάναμε πιεσμένοι και αναγκασμένοι από τη συμφωνία. Δεν ήταν επιλογή μας, ήταν αναγκαιότητα. Δεν θεωρώ εγώ προσωπικά ότι ο στόχος για παράδειγμα στο ΦΠΑ πρέπει να είναι η αύξηση των συντελεστών. Πρέπει να αυξήσεις την εισπραξιμότητα των φόρων. Κάτι στο οποίο στην Ελλάδα υστερούμε πάρα πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ