ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Φρανκφούρτη στρέφεται η προσοχή για την υπόθεση του χρέους

Στη Φρανκφούρτη στρέφεται η προσοχή για την υπόθεση του χρέους
REUTERS/Francois Lenoir

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας για το θέμα του ελληνικού χρέους μετά το άκαρπο Eurogroup της 22ας Μαϊου, αναμένεται να καταγραφεί σήμερα κατά το συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη με θέμα «Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοοικονομικές αγορές;», στο οποίο θα μετέχουν βασικοί πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης.

Η προσοχή όλων θα επικεντρωθεί στον Μπενουά Κερέ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος στις 10:20 το πρωί ώρα Ελλάδος θα απευθύνει ομιλία στο συνέδριο με θέμα «Ελλάδα: Πρόοδος, Προκλήσεις και Προοπτικές». Ο Κερέ αναμένεται να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ομαλότητα, να βγει για δανεισμό στις αγορές και να ξεπεράσει το εμπόδιο των capital controls.

Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ο Κερέ δεν είχε κλείσει την πόρτα του QE στην ελληνική αντιπροσωπεία και είχε ζητήσει να υπάρξει ευκρίνεια για το ελληνικό χρέος. Είναι γεγονός πως ο Κερέ σε πολύ πρόσφατες συνεντεύξεις του έχει αναγνωρίσει την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση με τη λήψη και ψήφιση επώδυνων μέτρων και έχει ταχθεί υπέρ του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η θέση της ΕΚΤ, όπως εκφράστηκε προχθές από τον Μάριο Ντράγκι στην ακρόαση του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, είναι πως χρειάζεται έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος προκειμένου να το θεωρήσει βιώσιμο και να εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ανάλογη περιγραφή αναμένεται και από τον Μπενουά Κερέ.

Σήμερα παρουσιάζεται η πρόοδος

Λίγες ώρες μετά και συγκεκριμένα, στις 12: 40 ώρα Ελλάδος στο συνέδριο του Economist θα μιλήσουν ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και ο Νικόλα Τζιαμαρόλι, επικεφαλής της αποστολής του ESM για τη χώρα μας, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης και τις προκλήσεις που θα ακολουθήσουν. Η αναφορά των δύο αξιωματούχων αναμένεται να επικεντρωθεί στα προαπαιτούμενα και στην περιγραφή του πως η Ελλάδα καθίσταται πιο ελκυστική για τους επενδυτές.

Στο συνέδριο του Economist θα μιλήσει στις 10:30 ώρα Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναμένεται να εστιάσει στα επιτεύγματα, αλλά και στα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η ελληνική οικονομία, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 12.10 (ώρα Ελλάδος) η ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει στο εάν η Ελλάδα είναι κοντά στη γραμμή τερματισμού.

Τέλος, στο συνέδριο θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ