ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρομάζει» την κυβέρνηση η δικαστική κρίση για την αντισυνταγματικότητα νόμου Κατρούγκαλου

«Τρομάζει» την κυβέρνηση η δικαστική κρίση για την αντισυνταγματικότητα νόμου Κατρούγκαλου
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Κυβερνητική μεθόδευση ώστε να μη συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των συνταξιούχων κατά του νόμου Κατρούγκαλου καταγγέλλουν οργανώσεις συνταξιούχων.

Η Ομοσπονδία Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΣΤΟΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση, μετά την πρωτοφανή επίθεση στα εισοδήματα των συνταξιούχων, σκοπίμως κωλυσιεργεί ώστε να μη συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης των συνταξιουχικών οργανώσεων κατά του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).

Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι από συνταξιουχικές οργανώσεις αιτήσεις ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του Νόμου 4387/2016 (νόμου Κατρούγκαλου) και αφορούν τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή όσων συντάξεων υπερβαίνουν (αθροιστικά κύρια και επικουρική) το ποσό των 1.300 ευρώ.

Οι αιτήσεις ακύρωσης προσδιορίστηκαν αρχικά να εκδικαστούν σε πρώτη φάση στις 7 Απριλίου. Ωστόσο, στις 7/4/2017, που είχε οριστεί να γίνει η δίκη, έγινε αυτεπάγγελτη αναβολή για τις 2 Ιουνίου 2017, προκειμένου η Εισηγήτρια να ετοιμάσει την εισήγηση. Στις 29/5/2017 και ενώ αναμενόταν η εκδίκαση της υπόθεσης την Παρασκευή 2/6/2017 ανακοινώθηκε νέα αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης για το φθινόπωρο, με το επιχείρημα ότι οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου δεν ήταν έτοιμοι για τη δίκη της Παρασκευής.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, «είναι φανερό πλέον ότι επιχειρείται παρέλκυση της δίκης, στην οποία πρόκειται να κριθούν ζωτικής σημασίας ζητήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή μας και δημιουργούνται σε όλους μας εύλογες απορίες για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα κατόπιν κυβερνητικών πιέσεων να αποφευχθεί η δικαστική κρίση για την προφανή αντισυνταγματικότητα των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν για την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου)».

Όπως αναφέρουν, από πρακτικά της συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μαΐου προέκυψε πως ο Πόουλ Τόμσεν ήγειρε θέμα συμβατότητας των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων που ψήφισαν για το ασφαλιστικό οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με το Ελληνικό Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, διατύπωσε ενστάσεις για το ασφαλιστικό, κυρίως ως προς τη μη ύπαρξη νομικής γνώμης για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις. Στη βάση αυτή ζήτησε να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η ύπαρξη μιας τέτοιας γνώμης.

Για να προλάβει τα ακόμη χειρότερα, ήτοι το χαρακτηρισμό του Νόμου Κατρούγκαλου ως αντισυνταγματικού από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση κινήθηκε, πριν ακόμη εξασφαλίσει τη γνωμοδότηση που ζητά το ΔΝΤ για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα, να πάρει αναβολή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα παλιά που αναμφίβολα θα συμπαρέσυραν και τις νέες παρεμβάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ