ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοβίζει τις αγορές το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία

Φοβίζει τις αγορές το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/VINCENZO TERSIGNI

Ο αυξανόμενος πολιτικός κίνδυνος και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών, όπου μπορεί να βγουν ενισχυμένα τα αντιευρωπαϊκά κόμματα, προκαλούν νέους τριγμούς στις αγορές, οι οποίες ανησυχούσαν ήδη και για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το spread των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ιταλίας αυξήθηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα τον τελευταίο μήνα, έναντι αυτών της Γερμανίας, το ευρώ σημείωσε νέα υποχώρηση, ενώ άνοδο κατέγραψε και ο χρυσός.

Τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων διαμορφώθηκαν χθες στο 2,20% με το spead να αυξάνεται στις 191 μονάδες βάσης. Μάλιστα, η Citigroup προβλέπει ότι το spread μπορεί να φτάσει έως τις 300 μονάδες βάσης φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.Το spread της Ιταλίας έχει αυξηθεί αυτή την εβδομάδα περισσότερες από 10 μονάδες βάσης.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,4% στα 1,1123 δολάρια, ενώ οι τιμές του χρυσού διαμορφώθηκαν στα 1.262 δολάρια η ουγκιά. Επίσης μεγάλη νευρικότητα επικράτησε για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία είχαν κατευναστεί οι μεγάλες ανησυχίες στις αγορές για την πορεία μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Φαίνεται όμως ότι το διάλειμμα αυτό ήταν μικρό, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις.

Οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και τις μετοχές των εταιρειών της χώρας μετά το σήμα που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ότι μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, έξι μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι έχει προγραμματιστεί. Καθοριστικός θα είναι επίσης για τις νέες εξελίξεις ο ρόλος του νέου εκλογικού συστήματος που βρίσκεται υπό συζήτηση.

Εάν γίνουν εκλογές με το εκλογικό σύστημα που φέρεται να έχει συμφωνηθεί από τους πολιτικούς στη Ρώμη, τότε υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές αντιευρωπαϊκά κόμματα. Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs και η Blackrock θεωρούν ότι μετά τη Γαλλία ο επόμενος μεγάλος πολιτικός κίνδυνος για την Ευρώπη μπορεί να προέλθει από την Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ