ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν σχολιάζει το ΔΝΤ τις σαρκαστικές δηλώσεις Σόιμπλε

Δεν σχολιάζει το ΔΝΤ τις σαρκαστικές δηλώσεις Σόιμπλε

Δεν σχολιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε με σαρκασμό χθες την έντονη ενόχλησή του για τη στάση του Ταμείου, αμφισβητώντας τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και συνολικά την επιτυχία των προγραμμάτων του.

«Στην παρούσα φάση μαλώνουμε με το ΔΝΤ για το ποια είναι η σωστή εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 40-50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να δεχθεί πάνω από 1% ανάπτυξη για τα επόμενα 40 χρόνια. Να γιατί όλα τα προγράμματα ήταν μάταια. Με 1% ρυθμό η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει την ψαλίδα προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης», είπε χθες ο Σόιμπλε στο Βερολίνο, γεννώντας ερωτήματα για το κατά πόσον εξακολουθεί να θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Το CNN Greece απευθύνθηκε στο ΔΝΤ για να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις, ωστόσο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε «κανένα σχόλιο».

Πρέπει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις Σόιμπλε κατά του ΔΝΤ έγιναν μία ημέρα μετά τη διαπραγματευτική προσπάθεια της Δευτέρας σε επίπεδο Washington Group, όπου οι δανειστές επιχείρησαν να αποσπάσουν μια θετική δήλωση εκ μέρους του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία να αφήνει περιθώρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει μια ενδεχόμενη θετική απόφαση για το QE.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου μια διατύπωση η οποία θα υπογραμμίζει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και όχι τη μη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση, καθώς αυτή θα ερμηνευθεί ως ένδειξη μη βιωσιμότητας του χρέους.

Κατά πληροφορίες σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο Βερολίνο με βασικό θέμα την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ