ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σαφήνεια» για το ελληνικό χρέος ζήτησε ο Μπενουά Κερέ

«Σαφήνεια» για το ελληνικό χρέος ζήτησε ο Μπενουά Κερέ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στην ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό χρέος κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου αναφέρθηκε σήμερα από τη Φρανκφούρτη και το συνέδριο του Economist το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Όπως τόνισε στην ομιλία του, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σημαίνει επίσης πως πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία εν γένει και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ειδικότερα.

«Από την άποψη αυτή, λυπούμαστε για το γεγονός ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Eurogroup δεν επιτεύχθηκε σαφής ορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου», είπε ο Κερέ.

Ο ίδιος είπε πως σύμφωνα με το πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, ήτοι στο τέλος του προγράμματος, ωστόσο η «επαρκής σαφήνεια» σχετικά με τα μέτρα θα βοηθούσε σήμερα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο της διεθνούς όσο και της εγχώριας κοινότητας στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε μια οδό ομαλότητας και σταθερότητας.

«Η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα για το χρέος είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την πιθανότητα συμμετοχής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων δημοσίου τομέα της ΕΚΤ (PSPP)», είπε σχετικά, προσθέτοντας πως τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι θα εξετάσει πιθανές αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, καθώς και σε άλλες εκτιμήσεις διαχείρισης κινδύνου.

«Οποιαδήποτε απόφαση του Ευρωσυστήματος θα ληφθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα», τόνισε, σημειώνοντας πως για να κάνει η ΕΚΤ μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση πρέπει να έχει σαφή εικόνα της φύσης και της έκτασης των προβλεπόμενων μέτρων για το χρέος. «Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό εξειδίκευσης. Και όπως και για οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις, θα εξετάσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στο θέμα αυτό», είπε ο Κερέ.

Ο ίδιος είπε πως για να καταστεί επιτυχές το ελληνικό πρόγραμμα, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν σοβαρή δέσμευση όσον αφορά στους στόχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. «Μόνο με μια τέτοια δέσμευση μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν μετά το πρόγραμμα και δεν θα αντιστραφούν», τόνισε. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «άλλοι ενδιαφερόμενοι» πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία των συνθηκών που τελικά θα επιτρέψουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Ο Κερέ είπε πως η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ευρωζώνης, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε, έστω και οριακά στις αρχές του 2017, παρά την κυκλική ανάκαμψη που καθίσταται όλο και πιο σταθερή και ευρεία και στη βάση αυτή ενθάρρυνε όλα τα μέρη να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για την επιτυχία του προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ