ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό χρέος είναι υπολογισμένο λάθος, λέει γνωστός αμερικανός επενδυτής

Το ελληνικό χρέος είναι υπολογισμένο λάθος, λέει γνωστός αμερικανός επενδυτής
REUTERS/Pawel Kopczynski

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος έχει υπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο και είναι πολύ μικρότερο από το επίσημα υπολογιζόμενο εξέφρασε ο Πολ Καζαριάν, ο μεγαλύτερος επενδυτής ελληνικών ομολόγων, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners.

«Αυτό το οποίο συζητούν οι θεσμοί είναι μια πολιτική επινόηση» τόνισε ο Αμερικανός επενδυτής, μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung και υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρέος έπειτα από έξι αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου.

Ο Αμερικανός επενδυτής, ο οποίος συμμετείχε στο Συνέδριο το οποίο συνδιοργάνωσαν το βρετανικό περιοδικό Economist και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στη Φρανκφούρτη σημείωσε στην εφημερίδα του Μονάχου:

«Αν το ελληνικό χρέος υπολογιστεί βάσει των διεθνών στάνταρ, τότε δεν φθάνει το 180, αλλά μόλις το 91% του ΑΕΠ. Ο υπολογισμός δεν πρέπει να γίνεται πλέον με βάση την ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους, αλλά με βάση τη χρονική αξία των δανείων, με την οποία λαμβάνονται υπόψη οι μέχρι τώρα ελαφρύνσεις, δηλαδή τα χαμηλότερα επιτόκια, η μεγαλύτερη διάρκεια εξόφλησης του χρέους και η μετάθεση του χρόνου έναρξης της αποπληρωμής των δανείων. Η Ελλάδα μπορεί και σήμερα να τα καταφέρει μόνη».

Παρόμοια άποψη υποστήριξε στο Συνέδριο και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, μέλος της επιτροπής των πέντε σοφών της Γερμανίας. Εάν υπολογιστεί η χρονική αξία των δανείων, τότε η κατάσταση είναι λιγότερο δραματική. «Με το να επικεντρώνουμε στα υψηλά ποσοστά του χρέους, το πρόβλημα δραματοποιείται στη δημόσια συζήτηση. Η Γερμανία θα επωφελούνταν από έναν τέτοιο υπολογισμό του ελληνικού χρέους, διότι εάν βρισκόταν σε τόσο πολύ καλύτερη κατάσταση, η πολιτική σωτηρίας της Ελλάδας θα μπορούσε να μπει σαφώς ταχύτερα στο αρχείο» εκτίμησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ