ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τους συμβούλους για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ

Τους συμβούλους για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το προαπαιτούμενο που αφορά στην πρόσληψη συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, κάτι που οι θεσμοί θέλουν να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν.

Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης συμβούλων και της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece έχει ήδη επιλεγεί το σχήμα των συμβούλων και θα ανακοινωθεί σύντομα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο οι όροι του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τους υποψήφιους αγοραστές. Συγκεκριμένα, οφείλουν να είναι είτε πιστοποιημένοι διαχειριστές σε ευρωπαϊκή χώρα μέλη του ENTSO-G ( του ευρωπαϊκού φορέα των διαχειριστών συστημάτων αερίου), είτε κοινοπραξίες στις οποίες τουλάχιστον το ένα μέλος, το οποίο θα έχει και αποφασιστικό ρόλο στη διοίκηση της εξαγοραζόμενης εταιρίας, θα είναι πιστοποιημένος Ευρωπαίος Διαχειριστής, μέλος του ENTSO-G.

Από το 66% των μετοχών που θα πουληθούν, το 31% αφορά στο μερίδιο του δημοσίου και το 35% στο μερίδιο των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ η οποία σήμερα είναι κάτοχος του 100% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταβιβάσει στο Δημόσιο το 34%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ