ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση όπως λέμε Σουδάν, Κένυα, Μεξικό και Αργεντινή

ΔΝΤ: Πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση όπως λέμε Σουδάν, Κένυα, Μεξικό και Αργεντινή
REUTERS/Francois Lenoir

Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η πλευρά του ΔΝΤ θα συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους πως θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση έως ότου παρασχεθεί η ελάφρυνση χρέους που ζητά από την ευρωζώνη.

Στη βάση αυτή το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για ένα πρόγραμμα «επί της αρχής». Η τελευταία φορά που το Ταμείο χρησιμοποίησε τη «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» (Approval in Principle Procedure) ήταν το 1987 στην περίπτωση της Αργεντινής. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες διαδικασίες έγκρισης δανειακών προγραμμάτων σε περιπτώσεις όπως το Σουδάν (1983), η Κένυα (1985) και το Μεξικό (1986).

Για την ιστορία, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής ως μηχανισμό που οδηγούσε σε συναινέσεις μεταξύ των κρατών μελών του Ταμείου και των πιστωτών τους (κρατών και ιδιωτών), ειδικά σε περιπτώσεις χωρών που κατέφευγαν στο Club των Παρισίων για το χρέος τους.

Ο μηχανισμός αυτός, όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιήθηκε σε περιστάσεις κατά τις οποίες είχαν επιτευχθεί συγκλήσεις σχετικά με τις πολιτικές που θα πρέπει να διέπουν ένα πρόγραμμα, αλλά δεν είχαν επιτευχθεί συμφωνίες με τους πιστωτές σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους ή τη διασφάλισης νέας χρηματοδότησης προς το κράτος, πέραν αυτής που θα παρείχε το ΔΝΤ.

Στις εν λόγω περιπτώσεις όταν επιτυγχανόταν συμφωνία με τους πιστωτές, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αποφάσιζε και την ενεργοποίηση της δανειακής ρύθμισης.

Πάντως, σε περιπτώσεις όπως αυτή του Μεξικού το 1986, οι διαφωνίες στο εσωτερικό του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για τα προγράμματα «επί της αρχής» ήταν έντονες. Στην περίπτωση του Μεξικού ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Ζακ ντε Λαροζιέ είχε δεχθεί κριτική από μέλη του Συμβουλίου ότι είχε ενεργήσει μονομερώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και δεν είχε επαρκώς διαβουλευτεί με το Συμβούλιο. Σε απάντηση της κριτικής, ο Λαροζιέ ζήτησε συλλογικά από το Εκτελεστικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του. Τελικά έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης.

Στη ελληνική περίπτωση το ευρωπαϊκό μπλοκ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να ενθαρρύνει ένα πρόγραμμα «επί της αρχής», όταν αυτό κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο του Ταμείου. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το εάν θα υπάρξουν ενστάσεις από κάποιες άλλες μη χώρες και κυρίως το πως αυτές θα εκφραστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ