ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Μένουμε στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση

Λαγκάρντ: Μένουμε στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση

Πρόθυμη να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και να δώσει στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδος περισσότερο χρόνο για να διευθετήσουν το θέμα της ελάφρυνση του χρέους, εμφανίζεται η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύτηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ αν οι πιστωτές της Ελλάδος δεν είναι ακόμα στο στάδιο που μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος γι’ αυτούς ώστε να φτάσουν εκεί, το Ταμείο μπορεί να το αναγνωρίσει και να τους δώσει περισσότερο χρόνο.

«Υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους με βάση αυτό που πιστεύουμε ειλικρινά ότι είναι εφικτό για την ελληνική οικονομία: Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, με βάση τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και με βάση την εμπειρία μας στην αντιμετώπιση των ελληνικών οικονομία», είπε και προσέθεσε: «Το συμπέρασμά μας είναι ότι απαιτείται ελάφρυνση του χρέους. Χωρίς να υποδηλώνει κούρεμα, αλλά με σημαντικές παρατάσεις στις ωριμάνσεις και αναβολές πληρωμών τόκων. Αυτή είναι η προτίμησή μας και για να είναι η ελάφρυνση αξιόπιστη για τις αγορές, για τους επενδυτές. Δεν χρειάζεται να γίνει από τους πιστωτές μέχρι το τέλος του προγράμματος, αλλά πρέπει να διατυπωθεί πολύ ξεκάθαρα τώρα για να μπορέσουν οι αγορές να πούνε: «Το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο - επομένως μπορούμε να επενδύσουμε. Μπορούμε να αγοράσουμε τα ομόλογα τους, μπορούμε να βάλουμε τα χρήματά μας στη χώρα».

Η Λαγκάρντ δήλωσε πως το ΔΝΤ θα μπορεί «να δώσει το όνομά του» στον επόμενο γύρο διάσωσης αλλά προσέθεσε ότι μια πληρωμή κεφαλαίων από το Ταμείο συνεχίζει να είναι δεμένη με την έγκριση ελάφρυνσης χρέους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ προτείνει να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης, όπως θέλει το Βερολίνο, αλλά δεν θα πληρώσει περαιτέρω μέχρις ότου αποσαφηνιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Μπορεί ως εκ τούτου να υπάρξει πρόγραμμα στο οποίο η εκταμίευση θα γίνει μόνον όταν έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα από τους πιστωτές τα μέτρα για το χρέος», δήλωσε στη Handelsblatt.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως αυτό το σχήμα έχει επαναληφθεί από το ΔΝΤ στο παρελθόν. «Το κάναμε στο παρελθόν, υπό παρόμοιες συνθήκες, όπου η στήριξη του ΔΝΤ ήταν σημαντική για να βοηθήσει στην καταλυτική χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους από άλλους πιστωτές. Δεν επινοούμε μια νέα προσέγγιση à la Greek», είπε.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις απαισιόδοξες προβλέπεις του Ταμείου για την Ελλάδα σε μακροπρόθεσμη βάση είπε πως το συνολικό δυναμικό ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι περιορισμένο, επειδή έχει έναν ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό. «Αυτό συμβαδίζει με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ετήσια έκθεσή της για τη γήρανση του πληθυσμού. Δεν το επινοούμε, είναι οι αριθμοί τους», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ