ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λίγο χρόνο» δίνει το ΔΝΤ στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος

«Λίγο χρόνο» δίνει το ΔΝΤ στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος
REUTERS/Lintao Zhang

Ο χρόνος που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι διατεθειμένο να δώσει στη ευρωζώνη προκειμένου να αποκρυσταλλώσει τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι συγκεκριμένος και αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί ευκρινώς τις προσεχείς ημέρες από την πλευρά του Ταμείου.

Άλλωστε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt έκανε πολύ προσεκτική επιλογή λέξεων ξεκαθαρίζοντας πως το Ταμείο θα δώσει «λίγο περισσότερο χρόνο» (a bit more time) στους Ευρωπαίους. Αυτή η διατύπωση παραπέμπει χρονικά περισσότερο στο διάστημα μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και λιγότερο σε μια περίοδο μετά το 2017.

Όπως έχει αναφέρει το CNN Greece, η τελευταία φορά που το Ταμείο χρησιμοποίησε τη «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» (Approval in Principle Procedure), δηλαδή την έγκριση προγράμματος συγκεκριμένης διάρκειας και συγκεκριμένης δανειακής στήριξης, χωρίς άμεση εκταμίευση χρηματοδότησης, ήταν το 1987 στην περίπτωση της Αργεντινής. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες διαδικασίες έγκρισης δανειακών προγραμμάτων σε περιπτώσεις όπως το Σουδάν (1983), η Κένυα (1985) και το Μεξικό (1986).

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» δεν συνεπαγόταν πως το πρόγραμμα παρέμενε σε «αέναη» αναμονή. Αντιθέτως. Οι πλευρές στις οποίες ασκούσε πίεση το ΔΝΤ είτε για να δώσουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, είτε μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς τη χώρα που είχε ανάγκη, λειτουργούσαν εντός σφικτών προθεσμιών. Αντίστοιχες προθεσμίες αναμένεται να τεθούν και στην ευρωζώνη στην υπόθεση της Ελλάδος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο θα κινδύνευε να καταστρατηγήσει το ίδιο του το καταστατικό.

Αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ θα επιμείνει προς τη ζώνη του ευρώ να εγκρίνει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μια πρόταση ελάφρυνσης του χρέους «σαφώς διαρθρωμένη» (clearly articulated). Και το αίτημα αυτό θα τίθεται διαρκώς στην ευρωζώνη, έως ότου το πράξει ή έως ότου αποδεσμεύσει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ