ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 12,73 τρισ. δολάρια τα χρέη των νοικοκυριών στις ΗΠΑ

Στα 12,73 τρισ. δολάρια τα χρέη των νοικοκυριών στις ΗΠΑ
EPA

Στο ποσό ρεκόρ των 12,73 τρισ. δολαρίων έχουν φτάσει τα χρέη των νοικοκυριών στις ΗΠΑ προκαλώντας ανησυχία για την αποπληρωμή τους και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο δανεισμός στην οικονομία. Καθώς μάλιστα η Fed έχει μπει σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων, η εξυπηρέτηση και η αναχρηματοδότηση των δανείων αυτών γίνονται ακόμη πιο δύσκολες.

Ο μεγάλος δανεισμός έχει αρχίσει να αντικατοπτρίζεται και στην κατανάλωση αφού στη χώρα οι εταιρείες λιανικής βλέπουν τους τζίρους τους να αυξάνονται. Στις ΗΠΑ το 70% των δαπανών προέρχεται από καταναλωτικές δαπάνες.

Από το 2012 και μετά τα περισσότερα χρέη των νοικοκυριών έχουν προέλθει από φοιτητικά δάνεια, από δάνεια για αγορές αυτοκινήτων και από πιστωτικές κάρτες. Το ίδιο διάστημα η αύξηση των μισθών έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση στο 2,2%.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ οδήγησε τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια σε ιστορικά χαμηλά προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Προς το παρόν το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανών καταναλωτών έχει ευχέρεια στην εξυπηρέτηση των δανείων του και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή βρίσκονται κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί αναλυτές και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού κλάδου αναφέρουν ότι ο συνεχώς αυξανόμενος δανεισμός από τα νοικοκυριά δεν αποτελεί βιώσιμη πρακτική και μπορεί να αρχίσει να προκαλεί κινδύνους.

Έρευνα της UBS δείχνει ότι 17% των καταναλωτών στις ΗΠΑ φοβούνται ότι τον επόμενο χρόνο μπορεί να μην μπορούν να αποπληρώσουν δόση δανείου τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ