ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άκυρες οι αναδρομικές εγκύκλιοι που «αδικούν» τους φορολογούμενους

Άκυρες οι αναδρομικές εγκύκλιοι που «αδικούν» τους φορολογούμενους
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τη μη αναδρομική εφαρμογή φορολογικών εγκυκλίων δυσμενέστερων για τους φορολογούμενους προβλέπει διάταξη του Ν.4474/2017 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των Διοικητικών Δικαστηρίων και της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών από προσφυγές φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τη διάταξη που επέφερε αλλαγές στο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι είναι δεσμευτικές για τη φορολογική διοίκηση, έως ότου ανακληθούν ρητά ή έως ότου τροποποιηθεί η νομοθεσία την οποία ερμηνεύουν, ωστόσο επισημαίνεται πως «η τυχόν μεταβολή της ερμηνευτικής θέσης της φορολογικής διοίκησης δεν ισχύει αναδρομικά σε περίπτωση που συνεπάγεται τη χειροτέρευση της θέσης των φορολογουμένων».

Με την ίδια διάταξη ξεκαθαρίσθηκε πως «σε περίπτωση που ο φορολογούμενος ακολούθησε τις εγκυκλίους της φορολογικής διοίκησης αναφορικά με τη φορολογική του υποχρέωση, η δήλωσή του δε θεωρείται ανακριβής ή δε θεωρείται ότι παρέλειψε να υποβάλει δήλωση, κατά περίπτωση».

Η μη αναδρομική εφαρμογή φορολογικών διατάξεων δυσμενέστερων για τους φορολογούμενους υιοθετεί το σκεπτικό αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναμένεται να επιφέρει μεγάλη αποφόρτιση των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης και των Δικαστηρίων από σχετικές υποθέσεις.

Η εν λόγω διάταξη προτάθηκε για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων που μεταγενέστερη μεταβολή της ερμηνευτικής θέσης της διοίκησης έχει ως συνέπεια την αναδρομική χειροτέρευση της θέσης του φορολογουμένου. Ενδεικτικά όπως προαναφέρθηκε με αυτή δεν θα θεωρείται ότι ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση ή ότι υπέβαλε ανακριβή δήλωση, εφόσον για τις δηλωτικές του υποχρεώσεις ακολούθησε τις κατά τον χρόνο γένεσης της φορολογικής του υποχρέωσης οδηγίες της φορολογικής διοίκησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ