ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Να δοθεί λύση με ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μοσκοβισί: Να δοθεί λύση με ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
REUTERS/ FRANCOIS LENOIR

Ένταση των προσπαθειών για λύση αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας ζήτησε ο Ευρωπαίος Eπίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν θεωρεί ότι η πρόταση συμβιβασμού του Μαΐου είναι επαρκής βάση για συζήτηση.

«Δεν μπορεί να δώσουμε στην Ελλάδα την ίδια ακριβώς πρόταση με την προηγούμενη φορά μετά από όλες τις προσπάθειές της, με το μότο 'Φάε ή πέθανε'. Αυτό δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Επίτροπος στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συμφωνία. «Κανείς δεν θα καταλάβαινε εάν δημιουργήσουμε μια κρίση από το τίποτα», σημείωσε.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο Europe 1 πως εάν μετά το Brexit υπάρχει περίπτωση να επανέλθει το θέμα του Grexit, με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ξεκαθάρισε : «Ουδεμία περίπτωση επιστροφής του Grexit. Δεν υπάρχει η όποια περίπτωση επιστροφής του Grexit για τον απλούστατο λόγο ότι, από τον Ιούλιο του 2015, οι Έλληνες έκαναν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες. Αντί για κίνδυνο, εγώ προτιμώ να σκέφτομαι τύχη ή ευκαιρία».

Ο ίδιος είπε πως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα πρέπει να έχει επιτυχία, πράγμα που θα σημάνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ότι έκανε τις μεταρρυθμίσεις και της δίνονται πιστώσεις μέσω του προγράμματος βοήθειας και δεύτερον ότι θα πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση για το χρέος.

«Θα πρέπει να βρει η Ελλάδα τις προοπτικές ανάπτυξης, ώστε ο ελληνικός λαός να αποκομίσει επιτέλους το μέρισμα που του αναλογεί για τις προσπάθειές του. Είναι απαραίτητη (η επιτυχία του Eurogroup), είναι ένα θέμα οικονομικό, πολιτικό και ηθικό» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ