ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος
EPA

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «The Banker».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το πείραμα του 2014 χαρακτηρίστικε επιτυχημένο. «Κατά την τότε έξοδο στις αγορές εμφανίστηκαν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, η ανεργία μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και εκδόθηκαν ομόλογα. Αλλά ενώ εμείς ως οικονομολόγοι μπορούσαμε να δούμε μια θετική έκβαση όσον αφορά στους αριθμούς το εκλογικό σώμα δεν το είδε και έτσι ανέτρεψε τις εξελίξεις. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη αφού τα μακροοικονομικά δεδομένα χρειάζονται χρόνο για να γίνουν ορατά από το ευρύτερο κοινό».

Εξαιτίας αυτού όπως εξηγεί ο κ. Ρέγκλινγκ «η Ελλάδα επέλεξε μια διαφορετική πορεία για την συνέχεια, βάσει και της λαιΚής εντολής που είχε πάρει, με αποτέλεσμα να γίνουν βήματα προς τα πίσω κι όχι προς τα εμπρός, παρά το γεγονός ότι το 2014 η οικονομία ήταν σε καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν κατάσταση». «Η Ελλάδα θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία προσαρμογής με το δεύτερο πρόγραμμα, αλλά εξαιτίας της διακοπής χρειάστηκε περισσότερος χρόνος και απαιτήθηκαν περισσότερα χρήματα» συμπληρώνει.

Σήμερα, ο επικεφαλής του ESM δηλώνει πεπεισμένος πως «η Ελλάδα μπορεί να τερματίσει το πρόγραμμα το επόμενο έτος έχοντας από πριν αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές» αρκεί να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα “success story”» έσπευσε να προσθέσει.

Τέλος, ερωτηθείς για τον τραπεζικό κλάδο, επαναλαμβάνει ότι οι τράπεζες δεν αποτέλεσαν την πηγή της κρίσης προσθέτοντας ότι «υπέστησαν σημαντική ζημιά από την επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας». «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να διανύσουν αρκετό δρόμο, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αποτελούν μείζον ζήτημα για την Ελλάδα» καταλήγει, στο ίδιο πλαίσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ