ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερέ: Άλλες οι αποφάσεις του Eurogroup, άλλες της ΕΚΤ

Κερέ: Άλλες οι αποφάσεις του Eurogroup, άλλες της ΕΚΤ
ECB

Να λάβει «αποφασιστική δράση» για την Ελλάδα κάλεσε το Eurogroup το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να συγχέονται με τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ήτοι δεν θα πρέπει να συνδέονται με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Κερέ κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωομάδας να βρουν μια λύση που θα συμβάλει στο να εκταμιευτούν οι δόσεις πριν τις λήξεις ομολόγων του Ιουλίου και θα συμβάλει στο να επιστρέψουν οι επενδυτές και οι καταθέσεις στην Ελλάδα.

«Ελπίζω ολόψυχα και η ΕΚΤ ελπίζει ολόψυχα ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης», είπε και προσέθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ότι της αναλογούσε, έκαναν ότι τους αναλογούσε σε ότι αφορά τις πολιτικές, σε ότι αφορά το Μνημόνιο και τώρα εναπόκειται στους υπουργούς του Eurogroup η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αν και η Ελλάδα ελπίζει σε μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την συμπερίληψη της στον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Κερέ προειδοποίησε πως τα δύο αυτά ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται.

«Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια απόφαση νομισματικής πολιτικής, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη ότι προκύψει από το Eurogroup και αυτό θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί με βάση τους κανονισμούς μας», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. «Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις», είπε.

Αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Bloomberg πως η Ελλάδα μπορεί να μη λάβει μια ουσιαστικά βελτιωμένη πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup και πως οι πιστωτές της ευρωζώνης δεν αναμένεται να δεσμευτούν σε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα πέρα από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων διάσωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ