ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Eurogroup θα εξετάσει μέτρα για το χρέος αλλά όχι την ελάφρυνσή του

Το Eurogroup θα εξετάσει μέτρα για το χρέος αλλά όχι την ελάφρυνσή του
EUROKINISSI

Καμία δέσμευση για εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος δεν είναι διατεθειμένο να λάβει το Eurogroup όπως προκύπτει από την ενδεικτική ατζέντα του συμβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ατζέντα του Eurogroup γίνεται λόγος σε πιθανά μέτρα για το χρέος που ενδεχομένως να εφαρμοσθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα μέσα του 2018.

Η ατζέντα του Eurogroup αναφέρει τα εξής:

«Το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με στόχο την εξεύρεση κοινής προσέγγισης από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

»Αυτή η συζήτηση θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος που ενδεχομένως να εφαρμοστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα μέσα του 2018. Το πλαίσιο της συζήτησης είναι η συμφωνία που συνήφθη στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, στην οποία περιγράφονται τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

»Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την επικαιροποιημένη εκτίμηση των θεσμών σχετικά με την εφαρμογή από την Ελλάδα των αποκαλούμενων «προαπαιτούμενων ενεργειών». Αυτά ήταν μέρος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες η Ελλάδα συμφώνησε με τα θεσμικά όργανα τον Μάιο.

»Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ενεργειών και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελούν σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και για την απελευθέρωση της περαιτέρω εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM».

Συμβιβασμός «αλά Λαγκάρντ»

Σε ένα πιθανό συμβιβασμό για την Ελλάδα αναμένεται να καταλήξουν την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση δόσεων ύψους 7,4 δισ. ευρώ - 8 δισ. ευρώ

Όπως επισημαίνει το Reuters σε δημοσίευμά του, ενδεικτικό της βούλησης του ΔΝΤ για συμφωνία είναι το γεγονός πως η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα παρευρεθεί στο Eurogroup. Η Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε την παρελθούσα εβδομάδα υπέρ ενός σχεδίου στη βάση του οποίου το ΔΝΤ θα ενταχθεί τώρα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά θα δεν θα χορηγήσει δάνειο μέχρι να ξεκαθαρίσει η ευρωζώνη τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε με τη λύση που παρουσίασε η Λαγκάρντ» δήλωσε αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Δεύτερος αξιωματούχος τόνισε και αυτός πως περιμένει μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ με τους όρους που περιέγραψε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Θα υπάρξει εκταμίευση από το ΔΝΤ μόλις υπάρξει μεγαλύτερη καθαρότητα για το χρέος, αλλά το πότε θα γίνει αυτό δεν έχει καθοριστεί» σημείωσε.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν πως αν επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός, η Ελλάδα μπορεί να λάβει 7,4 με 8 δισ. ευρώ από τον ESM για να πληρώσει τις δόσεις στους δανειστές τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ