ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup Live: Συμφωνία για την Ελλάδα - Εκταμίευση δόσης 8,5 δισ και έξοδο στις αγορές

Eurogroup Live: Συμφωνία για την Ελλάδα - Εκταμίευση δόσης 8,5 δισ και έξοδο στις αγορές
ΑΠΕ ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές τις ευρωζώνης η δόση "κλείδωσε" στα 8,5 δισ. ευρώ και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια.

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση με εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά. Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που οδηγούν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Ο Ολλανδός πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα κατά τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Ως προς το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ