ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Η εκτίναξη των εξαγωγών, μείωσε την ανεργία

Ισπανία: Η εκτίναξη των εξαγωγών, μείωσε την ανεργία
EPA

Μεγάλα βήματα έχει καταφέρει να κάνει η Ισπανία μετά τη μεγάλη κρίση που έζησε την περιοδο 2009 - 2013. Πλέον, η χώρα οδεύει προς την τρίτη συνεχή χρονιά ισχυρής βελτίωσης της οικονομίας της. Αυτό η χώρα το πέτυχε αλλάζοντας μοντέλο ανάπτυξης με στροφή από τις κατασκευές, που οδήγησαν στο σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων, στις εξαγωγές και ταυτόχρονη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια κυμαίνεται πάνω από το 3% σε ετήσια βάση, ενώ δημιουργούνται κάθε έτος περίπου 500.000 θέσεις εργασίας. Νέα στοιχεία που είδαν την προηγούμενη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από την κεντρική τράπεζα της χώρας δείχνουν ότι η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1%. Την ίδια ώρα οι εξαγωγές καλπάζουν.

Αιχμή του δόρατος για τις εξαγωγές είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι χημικές βιομηχανίες, οι φαρμακευτικές και οι βιομηχανίες μηχανολογικού εξοπλισμού. Η Ισπανία είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός οχημάτων στην Ευρώπη καθώς υπολείπεται μόνο της Γερμανίας. Οι εξαγωγές αυτές έχουν φτάσει πλέον το 33% του ΑΕΠ της χώρας από μόλις 23% που ήταν πριν από επτά χρόνια. Επίσης ο τουρισμός ανθεί. Η χώρα δεν έχει κερδίσει ακόμη το στοίχημα της ανάκαμψης. Ομως δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο, όπως δείχνουν τα αμιγώς οικονομικά της στοιχεία, καθώς δεν αποτελεί πλέον έναν από τους ασθενέστερους κρίκους της Ευρώπης.

Ολα αυτά πάντως δεν σημαίνουν ότι η Ισπανία έχει αφήσει πίσω της για τα καλά την κρίση, καθώς στον ορίζοντα εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις. Ενα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η σημαντική αύξηση των ανι- σοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Η αλλαγή των νόμων για την απασχόληση, που επιτρέπει πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, σε συνδυασμό με την εσωτερική υποτίμηση που καταγράφηκε τα χρόνια της κρίσης μέσω της μείωσης μισθών έχουν αυξήσει σημαντικά την ψαλίδα ανάμεσα στα εισοδήματα τη μεσαίας τάξης και των πλουσίων, σύμφωνα με ανάλυση των σχετικών στοιχείων που έχει κάνει το Bloomberg.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών στη χώρα διαμορφωνόταν το 2016 στα 26.500 ευρώ, ενώ πριν να ξεσπάσει η κρίση το 2009 βρισκόταν πάνω από τα 30.000 ευρώ. Η Ισπανία έχει καταφέ ρει επίσης να μειώσει σημαντικά την ανεργία από το υψηλό του 26,3% το 2013 σε 17,8% σήμερα. Η χώρα πάντως έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, αφού τις χρυσές εποχές τής προ κρίσης περιόδου η ανεργία είχε υποχωρήσει έως το 8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ