ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυνική ομολογία του Μοσκοβισί: Συχνά αποφασίζουμε εμείς για την τύχη των Ελλήνων

Κυνική ομολογία του Μοσκοβισί: Συχνά αποφασίζουμε εμείς για την τύχη των Ελλήνων
Eurokinissi/φώτο αρχείου

«Πόση Γερμανία αντέχει η Ευρώπη;» ήταν ο τίτλος και το έναυσμα προβληματισμού για μία εκδήλωση του Ιδρύματος Körber στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Στην ίδια εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όμως τελικά απουσίασε λόγω ασθενείας.

Στήριξη της Ελλάδας

Μεγάλο μέρος της συζήτησης με τον Πιέρ Μοσκοβισί αφορούσε την Ελλάδα. «Χαίρομαι που πετύχαμε τελικά μια συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία έχει κάποιο περιεχόμενο και εκφράζει, εν μέρει, φιλοδοξία». Υποκρύπτει κάποια κριτική η προσεκτική διατύπωση; Ενώ ο Επίτροπος έδειξε κατανόηση για το επιχείρημα ότι στο όνομα της σταθερότητας δεν θα πρέπει να γίνει περικοπή του χρέους, απαίτησε να υπάρξει κατανόηση και για τους Έλληνες οι οποίοι έχουν υποστεί πολλά τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι υποχρέωση μας, ως Ευρωπαίοι, να προσφέρουμε στην Ελλάδα μια προοπτική που θα δημιουργήσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, προοπτικές για τους νέους», επεσήμανε. Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη «και για την οποία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε συμβιβασμούς, αποτελεί μόνο ένα ενδιάμεσο στάδιο.»

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να απασχολήσει και τους επόμενους μήνες τους θεσμούς- προπαντός μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Η Γερμανία πρέπει να κατανοήσει», τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος, «ότι θα πρέπει να προσφερθούν στον ελληνικό λαό περισσότερες προοπτικές». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η συμφωνία Θεσμών-Ελλάδας να συζητηθεί στη γερμανική Βουλή, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση πως γερμανικό κοινοβούλιο θα δείξει κατανόηση για «το πόσο σημαντική είναι».

Θέμα νομιμοποίησης

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στην πορεία της συζήτησης ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε ενδοιασμούς για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται τα μέτρα που πρέπει εφαρμόζει η Ελλάδα στο πλαίσιο των δανειακών προγραμμάτων. Επέκρινε μάλιστα το γεγονός ότι επιβάλλονται χωρίς κοινοβουλευτική συμμετοχή και διαφάνεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως επεσήμανε «συχνά αποφασίζουμε εμείς στη θέση των Ελλήνων για την τύχη τους». Τέτοιου είδους «τεχνικές» αποφάσεις, θα πρέπει όμως να παίρνονται από εκλεγμένα όργανα και να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος. Αυτά τα κριτήρια θα πληρούνταν, εάν υπήρχε ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών και αναβαθμιζόταν ο ρόλος της Ευρωβουλής, όπως προτείνει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Μοσκοβισί έκανε έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να μην αρνηθεί εξ αρχής αυτές τις προτάσεις, αλλά να τις συζητήσει.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωζώνης ο κ. Μοσκοβίσι κατέστησε σαφές πως ο ίδιος είναι υπέρ των ευρωομολόγων και μίας «ένωσης μεταφοράς πόρων». Ενώ παραδέχθηκε ότι στη Γερμανία επικρατούν μεγάλοι ενδοιασμοί για αυτά, εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα σταθεί δυνατό να γίνει μια σχετική συζήτηση. «Η Γερμανία είναι ισχυρή και πλούσια χώρα και δεν πρέπει να φοβάται», επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί. Εξάλλου, ανέφερε, «τη συμφέρει η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να βρεθούν σε καλύτερα επίπεδα απ' ότι είναι σήμερα.» Σύμφωνα με τον Επίτροπο, το Βερολίνο θα πρέπει να αξιοποιήσει τα εξαγωγικά πλεονάσματα της χώρας τόσο για επενδύσεις στις υποδομές στο εσωτερικό, όσο και για επενδύσεις στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί απέρριψε με σφοδρότητα την ιδέα μίας Ευρώπης των δύο ταχυτήτων επειδή, όπως υποστήριξε, θα δημιουργούσε ευρωπαίους πολίτες δύο κατηγοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ