ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο συστάσεις των δανειστών που δεν έλαβαν δημοσιότητα

Οι δύο συστάσεις των δανειστών που δεν έλαβαν δημοσιότητα
DPA

Δύο βασικές συστάσεις απευθύνουν οι δανειστές στην Ελλάδα. «Εφαρμόστε το πρόγραμμα, αποφύγετε τις πολιτικές αναταραχές». Και οι δύο αυτές συστάσεις περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που δόθηκε ανήμερα του Eurogroup στη δημοσιότητα αλλά δεν έλαβε μεγάλης προσοχής.

Ο ESM υπογραμμίζει πως παρά τα εμφανή σημάδια ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον. «Τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και πιθανή επανάκαμψη της πολιτικής αβεβαιότητας εγκυμονούν τον κίνδυνο να υποσκάψουν τα επιτεύγματα του προγράμματος και να θέσουν υπό σημαντική πίεση την οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Οι αναλυτές του ESM δεν στέκονται εκεί. Υπογραμμίζουν πως παρά τις αξιοσημείωτες επιτυχίες του προγράμματος, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουν:

  • Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα αποσταθεροποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.
  • Η υψηλή φορολογική επιβάρυνση και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, φρενάρουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
  • Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από πολιτικές επιρροές και η κυβέρνηση να θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα, καθιστώντας λειτουργικό το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Στη βάση αυτή ο ESM δηλώνει εμφατικά πως «είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή τη συγκυρία να διασφαλιστεί η ομαλή μετατροπή της εύθραυστης ανάκαμψης σε αυτοτροφοδοτούμενη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Η τρίτη αξιολόγηση

Τα προαναφερθέντα δείχνουν και το που θα στραφεί η προσοχή των θεσμών κατά την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που αναμένεται τον Οκτώβριο.

Η διασφάλιση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα για ένα τουλάχιστον δωδεκάμηνο να εστιάσει στην εφαρμογή του Μνημονίου και στις μεταρρυθμίσεις, καθώς οι ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες δεν θα τις αποσπούν την προσοχή.

Στις αρχές Ιουλίου θα εκταμιευθούν τα 7,7 δισ. ευρώ από τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup. Με αυτά θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου 800 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποπληρωθούν στις 17 Ιουλίου ομολόγα αξίας 2,089 ευρώ που κατέχουν ιδιώτες, ομόλογα 290 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 18 Ιουλίου, ομόλογα 3,86 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και ένα ομόλογο 10 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ωριμάζει στις 20 Ιουλίου.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα μετά τον Ιούλιο θα έχει ελάχιστες υποχρεώσεις για αποπληρωμή χρέους εντός του 2017 (συνολικά αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ). Συγκριμένα, θα πληρώσει 145,1 εκατ. ευρώ στις 19 Σεπτεμβρίου προς το ΔΝΤ και 156 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο ξανά στις 4 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ