ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθώνονται 20.000 ελληνικά ακίνητα στην πλατφόρμα της Airbnb

Μισθώνονται 20.000 ελληνικά ακίνητα στην πλατφόρμα της Airbnb
ΕΡΑ

Η απελευθέρωση της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων σε ιδιώτες, έχει οδηγήσει στο να αυξηθούν σημαντικά οι τουριστικές μισθώσεις σπιτιών μέσω του Διαδικτύου. Αυτό παρά τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των σχετικών μισθώσεων.

Μόνο για τον Ιούνιο, μέσω της πλατφόρμας της Airbnb, προσφέρονται για μίσθωση σε πέντε δημοφιλείς προορισμούς περίπου 20.000 βίλες, στούντιο και διαμερίσματα ενός και δύο δωματίων, αριθμός που είναι αυξημένος τουλάχιστον κατά 40% έναντι του 2014.

Ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνει ότι όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών σε τουριστικούς προορισμούς επιλέγουν πλέον να μισθώνουν τα σπίτια τους σε τουρίστες, ενώ για κάθε κράτηση η Airbnb κρατά το 10% (το 3% από τον ιδιοκτήτη και το υπόλοιπο από τον ενοικιαστή).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (προέρχονται από την εταιρεία Tornos), το μέσο εισόδημα που αντιστοιχεί σε κάθε καταχώριση ανέρχεται σε 753 ευρώ τον μήνα, ενώ το κάθε σπίτι εξυπηρετεί περίπου 177 διαμονές τον χρόνο. Η πληρότητα για κάθε καταχώριση υπολογίζεται στο 48,6%. Αναλυτικά για τον Ιούνιο διατίθενται:

  • Περίπου 5.000 σπίτια στα όρια του Δήμου Αθηναίων, τα περισσότερα στο κέντρο. Η πλειονότητά τους είναι ενός και δύο δωματίων σε αυτόνομα διαμερίσματα και στούντιο. Σχεδόν τα μισά σπίτια διατίθενται για μίσθωση από έναν έως τρεις μήνες τον χρόνο, ενώ ένα στα πέντε νοικιάζονται όλο τον χρόνο.
  • Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των βιλών και των διαμερισμάτων στην Κρήτη, που προσεγγίζει τις 10.000. Η πλειονότητα των σπιτιών (ενός και δύο δωματίων) μισθώνεται από έναν έως τρεις μήνες.
  • Στη Ρόδο, τα προσφερόμενα για τουριστική μίσθωση σπίτια φτάνουν τα 1.500, με το 60% να διατίθεται για έναν έως τρεις μήνες τον χρόνο.
  • Στη Μύκονο, υπάρχουν στην πλατφόρμα της Airbnb αυτόν τον μήνα περίπου 2.000 βίλες και σπίτια. Το 70% μισθώνεται για έναν έως τρεις μήνες.
  • Στη Θεσσαλονίκη, διατίθενται περίπου 1.000 διαμερίσματα, με το 40% να νοικιάζεται για έναν έως τρεις μήνες.

Οι τιμές μίσθωσης διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό και την εποχή. Ωστόσο, για ένα σύγχρονο αυτόνομο σπίτι απαιτούνται περίπου 120 ευρώ την ημέρα, ενώ για τη διαμονή μιας παρέας 3-4 ατόμων το κόστος αρχίζει από τα 150 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ