ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αργεντινή θα εκδώσει 100ετή ομόλογα με επιτόκιο 8,25%

Η Αργεντινή θα εκδώσει 100ετή ομόλογα με επιτόκιο 8,25%
Shutterstock Stock Photos

Εναν χρόνο μετά την επιστροφή της στις αγορές, η Αργεντινή θέλει τώρα να πουλήσει ομόλογα διαρκείας 100 χρόνων σε δολάρια και με επιτόκιο που θα κυμαίνεται κοντά στο 8,25%.

Η κίνηση αυτή για την έκδοση 100ετών ομολόγων που θα αποτιμώνται σε δολάρια εξέπληξε τις αγορές καθώς πιστευόταν ότι η Αργεντινή θα κάλυπτε τις άμεσες ανάγκες της με άλλους τρόπους. Το επιτόκιο θεωρείται ότι δεν είναι χαμηλό για ομόλογα τέτοιας διάρκειας, καθώς στο παρελθόν έχει αθετήσει πληρωμές δημόσιου χρέους λόγω χρεοκοπίας.

Η χώρα έχει χρεοκοπήσει συνολικά οκτώ φορές μετά το 1816 όταν κήρυξε την ανεξαρτησία της. Η χρεοκοπία του 2001 είχε φτάσει τα 100 δισ. δολάρια και επρόκειτο για τη μεγαλύτερη στην ιστορία. Με την κίνηση της έκδοσης των ομολόγων αυτών το Μπουένος Αϊρες πραγματοποιεί ουσιαστικά «τεστ κοπώσεως» αφού μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν οι διεθνείς επενδυτές.

Από το 2015 που εξελέγη στη θέση του προέδρου ο Μαουρίτσιο Μάκρι έχει υποσχεθεί ότι θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση την οικονομία ύστερα από μακρά περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τον διεθνή δανεισμό.

Με την κίνηση αυτή η Αργεντινή μπαίνει στο κλαμπ των χωρών που έχουν εκδώσει κρατικά ομόλογα τόσο μεγάλης διαρκείας, όπως το Μεξικό, η Ιρλανδία και η Βρετανία.

Τον Απρίλιο το Μπουένος Αϊρες είχε προχωρήσει σε πολλές επαφές με επενδυτικά κεφάλαια για να δει ποιες είναι οι προοπτικές για την πλήρη επιστροφή στις αγορές.

Ο πρόεδρος Μάκρι έχει συνάψει συμφωνίες με προηγούμενους ομολογιούχους της Αργεντινής για να επιλυθούν οι νομικές διαμάχες και έχει τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών στελέχη φιλικά προσκείμενα στις διεθνείς αγορές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ