ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση χρεών του Δημοσίου

Μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση χρεών του Δημοσίου
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα 3,907 δισ. ευρώ μειώθηκε τον Απρίλιο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, από 3,955 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο. Οι δε εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τον ιδιωτικό τομέα περιορίστηκαν στα 1,05 δισ. ευρώ έναντι 1,12 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλιο το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των υπουργειων προς τον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο ανήλθε σε 239,4 εκατ. ευρώ έναντι 197,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθε σε 354,2 εκατ. ευρώ έναντι 363,9 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Νοσοκομείων διαμορφώθηκε σε 599,9 εκατ. ευρώ, έναντι 617,9 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Το δε ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθε σε 2,262 δισ. ευρώ, έναντι 2,311 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Από την αρχή του έτους διατέθηκαν μέσω του προϋπολογισμού προς τους φορείς της γενικης κυβέρνηση κονδύλια ύψους 168,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους, ενώ διατέθηκαν και 70 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση εκκρεμών επιστροφών φόρων.

Τέλος, τον Απρίλιο διατέθηκαν πιστώσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και καταβλήθηκαν για τον σκοπό αυτόν 42,1 εκατ. ευρώ !

ΔΗΜΟΦΙΛΗ