ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Κανένα πρόβλημα με το ελληνικό χρέος για τα επόμενα πέντε χρόνια

Ρέγκλινγκ: Κανένα πρόβλημα με το ελληνικό χρέος για τα επόμενα πέντε χρόνια
ΕΡΑ

Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει ελάχιστα θέματα πλέον με την εξυπηρέτηση του χρέους της και πως δεν υπάρχουν μεγάλες λήξεις χρέους (debt overhang) για τα επόμενα πέντε χρόνια εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο CNBC.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως οι ετήσιες πληρωμές για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους είναι μικρότερες από ό, τι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και χαμηλότερες ακόμη και από τις ΗΠΑ.

«Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν μεγάλες λήξεις χρέους, αλλά γι 'αυτό δεν βιαζόμαστε. Μεσολαβούν πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, υπάρχει πολλή αβεβαιότητα, οπότε είναι καλό να περιμένουμε λίγο και να δούμε πώς θα πάει η οικονομία ως τότε», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος ανέφερε πως στην πλευρά του ελληνικού χρέους έχουν γίνει πολύ περισσότερα από ό, τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις μέσες ωριμάνσεις που έχουν επεκταθεί στα 30 έτη.

«Δεν έχει νόημα να αποφασίζουμε τα πάντα τώρα, όπως ήθελαν κάποιοι, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος ζήτημα με το χρέος. Επομένως, είναι οικονομικά λογικό να περιμένουμε και να κάνουμε αυτά τα βήματα στο μέλλον», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Ο ίδιος είπε πως η εκταμίευση ύψους των 8,5 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Ιουλίου εφόσον προηγηθούν οι συνήθεις εθνικές διαδικασίες. «To Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία επί της αρχής, αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους τον Ιούλιο για την Ελλάδα», ανέφερε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ