ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στις αγορές χωρίς QE: Κάν' το όπως η Κύπρος

Έξοδος στις αγορές χωρίς QE: Κάν' το όπως η Κύπρος
REUTERS

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε την Τρίτη η Κύπρος, δανειζόμενη με ομόλογο επταετούς διάρκειας 850 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,8%, δείχνει πως ακόμη και μια χώρα που δεν μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να καταστεί θελκτική για τους επενδυτές εφόσον έχει πείσει για τις προοπτικές της οικονομίας και τη μεταρρυθμιστική της βούλησης.

Τα εν λόγω 850 εκατ. ευρώ που άντλησε η Κύπρος θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τριών παλαιότερων ομολόγων που έληγαν το 2019 και το 2020 και έφεραν απόδοση κοντά στο 5%. Η εξέλιξη αυτή από μόνη της θα καταστήσει το προφίλ του κυπριακού χρέους ακόμη πιο ευνοϊκό για τους επενδυτές.

Η απόδοση των δεκαετών κυπριακών ομολόγων κινείται στο 2,9% σήμερα, τη στιγμή που η απόδοση των αντίστοιχων ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στο 5,59%.

Να τονισθεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος έχει καταρτίσει σχέδια για τον τρόπο που θα επιχειρηθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές. Το κυρίαρχο σχέδιο προβλέπει την ανταλλαγή του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 και λήγει τον Απρίλιο του 2019 με ένα νέο πενταετές ομόλογο. Από τις 16 Ιουνίου έως σήμερα η απόδοση του εν λόγω ομολόγου μειώθηκε από το 5% στο 4,1%, αν και ο τζίρος των συναλλαγών στο συγκεκριμένο χρεόγραφο δεν είναι υψηλός.

Αναμφισβήτητα το περιορισμένο βάθος που έχει η ελληνική αγορά ομολόγων ευνοεί είτε την ακραία πτώση των αποδόσεων είτε την απότομη άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στην ελληνική ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά ομολόγων από την Παρασκευή 16 Ιουνίου -δηλαδή την επομένη του Eurogroup- έως σήμερα ο τζίρος των συναλλαγών δεν έχει ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ από τις αρχές Ιουνίου ο συνολικός τζίρος της αγοράς ομολόγων οριακά ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά χθες Τρίτη δεν έγινε ούτε μια πράξη στην ΗΔΑΤ.

Πάντως, όσοι δεν φοβήθηκαν να πάρουν το ελληνικό στοίχημα κερδίζουν από τα ελληνικά ομόλογα. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017 η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στο 10% και η τιμή του διαπραγματευόταν στα 90 σεντς στο ευρώ. Σήμερα η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου είναι στο 4,1% και η τιμή του διαπραγματεύεται άνω του 1 ευρώ. Με πιο απλά λόγια όποιος αγόρασε 1.000 ευρώ ομόλογο έβγαλε 100 ευρώ κέρδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ