ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετρά τα «κουκιά» για έξοδο στις αγορές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Μετρά τα «κουκιά» για έξοδο στις αγορές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
REUTERS/Charles Platiau

Τη διάθεση των ξένων επενδυτών για το ελληνικό κρατικό χρέος θα βολιδοσκοπήσει σήμερα και αύριο στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή όχι απλά διότι στο Eurogroup διασφαλίστηκε η επόμενη δόση, αλλά διότι τις τελευταίες εβδομάδες εκδίδονται εταιρικά ομόλογα με χαμηλότερη απόδοση από τα κρατικά (ΟΠΑΠ, Sunlight, Μυτιληναίος) κάτι που δείχνει πως ο λεγόμενος κίνδυνος χώρας έχει υποχωρήσει.

Ενδεικτικά, όταν το δεκαετές ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 5,6% τα ομόλογα των προαναφερόμενων εταιρειών έχουν επιτόκιο μεταξύ 3%- 4,5%. Ωστόσο η ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και ειδικά των διετών που έχουν μειωθεί στο 4,1%, έχει οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει μια δοκιμαστική έκδοση πενταετούς ομολόγου με συντονιστή τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του Δημοσίου την Rothschild.

Να τονισθεί πως η αμοιβή του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Δημοσίου Rothschild & Cie θα ανέλθει μέχρι τα 3,2 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι στόχος της εξόδου της Ελλάδος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές στεφθεί με επιτυχία. Συγκεκριμένα ως αμοιβή για την παροχή των προαναφερόμενων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα καταβληθούν στη Rothschild τα ακόλουθα ποσά:

  • Ποσό 99.000 ευρώ μέσα σε διάστημα 60 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης.
  • Επιπλέον ποσό 99.000 ευρώ θα καταβληθεί έως την 31.05.2018, εφόσον οι ανωτέρω χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εξακολουθήσουν να παρέχονται και μετά την 25.01.2018 και για διάστημα όχι πέρα από την 25.01.2019.

Με την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου της εξόδου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών κατ’ ελάχιστο, θα καταβληθεί ως αμοιβή (success fee) ποσό έως 3 εκατ. ευρώ συνολικά, ως εξής: ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης και ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης.

Ανεξάρτητα απο το έαν η πρώτη έκδοση θα γίνει τον Ιούλιο όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη που δεν σχετίζονται με το οικονομικό επιτελειό ή το Νοέμβριο όπως αναφέρουν άλλες πηγές επιδίωξη είναι το επιτόκιο της έκδοσης να είναι χαμηλότερο από αυτό των δύο εκδόσεων του 2014, ήτοι μικρότερο του 4,5%.

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε την Τρίτη η Κύπρος, δανειζόμενη με ομόλογο επταετούς διάρκειας 850 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,8%, δείχνει πως ακόμη και μια χώρα που δεν μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσηςτης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να καταστεί θελκτική για τους επενδυτές εφόσον έχει πείσει για τις προοπτικές της οικονομίας και τη μεταρρυθμιστική της βούλησης.

Αυτό άλλωστε προσπαθεί να πετύχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις επενδυτικές συναντήσεις που θα έχει στο Λονδίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ