ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει 203 ημέρες το χρόνο για εφορία και ταμεία

Ο Έλληνας εργαζόμενος  δουλεύει 203 ημέρες το χρόνο για εφορία και ταμεία
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Στη δεκαετία 2007-2017 μέσος Έλληνας εργαζόμενος και φορολογούμενος αναγκάστηκε να δουλεύει πρόσθετα 70 ημέρες το χρόνο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας που παρουσιάσθηκε σήμερα, δείχνει πως εφέτος το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου κατευθύνεται για την πληρωμή φόρων και εισφορών, όταν το 2007 απαιτούνταν μόλις 130 ήμερες του χρόνου για να καλυφθούν από τους μισθούς των εργαζομένων οι σχετικές υποχρεώσεις.

Μάλιστα, ενδεικτικό της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι πως το 2016 χρειαζόντουσαν 188 ημέρες τον χρόνο για να πληρωθούν ταμεία και εφορία και μέσα σε ένα έτος επήλθε αύξηση 15 ημερών!

Με απλό και παραστατικό τρόπο ο κάθε εργαζόμενος πλέον μπορεί να αποταμιεύει ή να εξασφαλίζει τις υποχρεώσεις της οικογένειας του με το εισόδημα μόλις 152 ημερών το χρόνο!

Να σημειωθεί πως ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) ορίζεται η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν εξοφλήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος και εργάζονται πλέον για τις δικές τους ανάγκες μας. Εφέτος αυτή η ημέρα θα είναι η 23 Ιουλίου.

Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την έλευση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μία από τις τελευταίες χώρες όσον αφορά την ανταποδοτικότητα των φόρων. Η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, μιλώντας στη εκδήλωση δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα με αύξηση των φόρων και όχι με μείωση των δαπανών».

H Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας προσδιορίζεται από πολλές δεξαμενές σκέψεις και εταιρείες συμβούλων σε όλον τον κόσμο.

Το γαλλόφωνο Institut Économique Molinari που δραστηριοποιείται σε Γαλλία, Βέλγιο και Καναδά υπολογίζει την ΗΦΕ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία μέθοδο παρεμφερή με αυτήν του ΚΕΦίΜ. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας για το 2016 δείχνουν την Ελλάδα στην έκτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού ο μέσος Έλληνας εργάστηκε για το κράτος μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε αυτή την κατάταξη αφού ο μέσος Γάλλος εργάζεται μέχρι τις 29 Ιουλίου, ενώ Κύπρος, Μάλτα και Ιρλανδία είναι οι χώρες στις οποίες έρχεται νωρίτερα η ημέρα φορολογικής ελευθερίας. Τέλος, με βάση την εκτίμηση για το 2017 η Ελλάδα θα βρεθεί στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αποτύπωσης του συνολικού βάρους που καλούνται να αναλάβουν οι φορολογούμενοι, καθώς και στη σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με τα παρελθόντα έτη, αλλά και με άλλες χώρες στις οποίες διεξάγονται αντίστοιχες έρευνες.

Είναι σαφές ότι η επιβολή φορολογίας περιορίζει την ατομική ελευθερία αφού το κράτος αξιώνει εν τέλει τμήμα του χρόνου και του κόπου των πολιτών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εύρος των αρμοδιοτήτων του κράτους και το κόστος που αυτές συνεπάγονται θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, προκειμένου να προταθούν ρεαλιστικές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε ένα μικρότερο, αποτελεσματικότερο και λιγότερο κοστοβόρο κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ