ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς εκπλήξεις το Μνημόνιο του ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα

Χωρίς εκπλήξεις το Μνημόνιο του ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα
Reuters

Θέμα ημερών είναι η αποστολή στο ΔΝΤ της επιστολής προθέσεων (Letter of Intent) της ελληνικής κυβέρνησης που θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP).

Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει «εκπλήξεις» και συμβαδίζει με το Μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα.

Μάλιστα και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εμπεριέχει η έκθεση θα ενσωματώνει περιορισμένες αλλαγές σε σχέση με εκείνη που παρουσίασε το Ταμείο το Φεβρουαρίου 2017 και θα αναφέρει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον, το αργότερο έως τις 12 Ιουλίου τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θα έχουν στη διάθεση τους την έκθεση της ομάδας της Ντέλιας Βελκουλέσκου την οποία θα μελετήσουν για να αποφασίσουν την «επί της αρχής» νέα δανειακή συμφωνία, διάρκειας 14 μηνών του Ταμείου με την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ θα μελετήσουν την έκθεση για 15 ημέρες, θα συντάξουν τις επισημάνσεις τους και εν συνέχεια έως τις 27 Ιουλίου θα συγκληθούν για να λάβουν τις αποφάσεις για το «επί της αρχής» πρόγραμμα, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση έως ότου οι Ευρωπαίοι υιοθετήσουν τα όσα ζητεί το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Η επιστολή προθέσεων που θα κοινοποιήσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ θα αναφέρεται στις ελληνικές δεσμεύσεις για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα υπογραμμίζει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως καλυμμένο χρηματοδοτικά για τους επόμενους δώδεκα μήνες και θα αναφέρει τις σταθερές δεσμεύσεις της ευρωζώνης για την παροχή επαρκούς υποστήριξης για το χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος.

Να σημειωθεί πως η επιστολή προθέσεων θα υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ