ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χείμαρρος» ο Σόιμπλε: Δεν κόβω εγώ τις συντάξεις των Ελλήνων

«Χείμαρρος» ο Σόιμπλε: Δεν κόβω εγώ τις συντάξεις των Ελλήνων
ΑΠΕ -ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/Φωτογραφία αρχείου

Την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία προκειμένου να βγει από το τούνελ, περιγράφει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τις ελληνικές κυβερνήσεις αναφορικά με το μείγμα των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα.

«Δεν κόβω εγώ τις συντάξεις» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα", ενώ ερωτηθείς πώς διαχειρίζεται το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της κρίσης έγινε στην Ελλάδα η προσωποποίηση του κακού, είπε :

"Προσπάθησα να μην επηρεαστώ καθόλου , διότι μπορώ να καταλάβω ότι στην πολιτική αντιπαράθεση είναι ευκολότερο να λες: πρέπει δυστυχώς να μειώσουμε τις συντάξεις διότι το ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό , διότι παραπλανά τους πολίτες , που έχουν εν μέρει διαφορετική γνώμη. Δεν ξέρετε πόσοι Έλληνες μου λένε: «Έχετε απόλυτο δίκιο». Αλλά δεν μιλώ καθόλου για αυτά. Δεν θέλω να κάνω την κατάσταση δυσκολότερη"

Παράλληλα, σε ότι αφορά στο αν οι πιστωτές δεν έχουν ευθύνη για τις μειώσεις συντάξεων και την υπερφολόγηση που ήρθαν στην Ελλάδα με το τρίτο πρόγραμμα, τονίζει:

"Με συγχωρείτε , αλλά αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση . Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι πιστωτές επειδή στην Ευρωζώνη αναλάβαμε ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας προκειμένου η χώρα να μη βυθιστεί στη χρεοκοπία με επιτόκια 10% και πάνω, αλλά μόλις 2% περίπου. Το ελληνικό κράτος πληρώνει τόσο χαμηλά επιτόκια όσο η Γερμανία, διότι η Ευρωζώνη ανέλαβε με τη δική μας εγγύηση σχεδόν το σύνολο του ελληνικού χρέους με τα ευνοϊκότερα επιτόκια που προσφέρονται αυτή την στιγμή".

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι δεν είναι σωστό κάποιοι στην Ελλάδα να παρουσιάζουν ότι είναι υπεύθυνοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή η γερμανική κυβέρνηση. «Η επεξεργασία των μέτρων γίνεται μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης η οποία έχει πολλά περιθώρια να πει: είναι προτιμότερο να γίνει αυτό και όχι το άλλο».

Ακόμη, χαρακτήρισε επικίνδυνη στάση το να λέει η κυβέρνηση ότι δεν είναι το δικό της πρόγραμμα αλλά υποχρεώνεται να το εφαρμόσει. «Το κόμμα του κ. Τσίπρα προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα καταργούσε τα προνόμια των εφοπλιστών. Η κυβέρνηση δεν το έκανε για τους δικούς της λόγους. Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της βουλής οι εφοπλιστές να προστατεύονται αλλά να γίνονται αλλού περικοπές».

Ο Τσίπρας δεν με ξέρει τόσο καλά...

«Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στις εκλογές του 2015 ότι δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα. Με είχε επισκεφθεί προηγουμένως και του είπα: «Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρον, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρα».

Το έκανε παρόλα αυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Για αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε είναι δική του ευθύνη».

Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας την άποψη ότι για τον κ. Τσίπρα είναι κατ' εξοχήν ακραίος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Ανοησίες. Είμαι Χριστιανοδημοκράτος. Ο κ. Τσίπρας δεν με ξέρει τόσο καλά».

Μητσοτάκης, Τσακαλώτος και ο ασυναγώνιστος... Βαρουφάκης

Τη σχέση του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο περιέγραψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αντιμετωπίζουμε ανοιχτά ο ένας τον άλλον. Ο κ. Τσακαλώτος είπε σε όλους ότι είναι μαρξιστής. Αλλά είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά συνέπεια προσπαθούμε στο πλαίσιο των πεποιθήσεών μας να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αν τον ρωτήσετε πιθανόν να σας το πει: όταν έχει προβλήματα, μερικές φορές μου τηλεφωνεί και του προσφέρω τη βοήθειά μου».

«Μίλησα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως ακριβώς μίλησα και με τον κ. Τσίπρα όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σέβομαι κάθε πολιτικό και δεν τους βαθμολογώ».

«Δεν έκανα ούτε το 1% των δημόσιων δηλώσεων που έκανε εκείνος για μένα. Ο κ. Βαρουφάκης με όσα λέει δημοσίως και την ποικιλομορφία των εξιστορήσεών του είναι ασυναγώνιστος. Δεν μπορώ να τον ανταγωνιστώ. Αλλά την αξίωση να τον πάρω στα σοβαρά, δυστυχώς την έχει χάσει προ πολλού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ