ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Ο Ντράγκι θα μας εντάξει στο QE αλλά όχι σύντομα

Τσακαλώτος: Ο Ντράγκι θα μας εντάξει στο QE αλλά όχι σύντομα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την εκτίμηση πως η απόφαση του Eurogroup θα επιτρέψει στην ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι να εντάξουν την Ελλάδα στο προγράμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή.

Ο υπουργός αρχικά έδωσε εύσημα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και ειδικά στους δημόσιους υπαλλήλους που μετείχαν στη διαπραγμάτευση, ενώ εν συνέχεια υπερασπίσθηκε τις αποφάσεις που κέρδισε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup.

«Η δική μας στρατηγική δεν ήταν ποτέ να πούμε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο από την αρχή, αλλά να το κάνουμε βιώσιμο με λογικά πλεόνασματα και λογικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε σχετικά.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «άγκυρα» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2% που αποφασίσθηκε για την περίοδο έως το 2060, λέγοντας πως «αγκυρώνει» τη ρήτρα ανάπτυξης για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τη ΝΔ για το γεγονός ότι δεν ήταν «large» στο να παραδεχθεί την ελληνική επιτυχία για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη.

«Αυτό θα βοηθήσει τον Μάριο Ντράγκι να μας εντάξει στο QE. Όχι σύντομα, αλλά θα μπούμε για αυτό το λόγο», είπε σχετικά.

Στη βάση αυτή ο υπουργός είπε πως και η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις αγορές και η επιτροπεία θα τελειώσει.

«Η Ελλάδα θα έχει συγκροτημένο πρόγραμμα εξόδου στις αγορές», ανέφερε ο υπουργός και ξεκαθάρισε πως η ανάπτυξη θα έλθει στη χώρα και πως η συζήτηση είναι το πως αυτή θα γίνει βιώσιμη.

Ο υπουργός θέλησε να υπερτονίσει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

«Οι πολιτικοί είναι ευάλωτοι σε ένα λάθος. Όταν βλέπουν κάτι καινούργιο να θεωρούν πως είναι αναπαραγωγή του παλαιού. Το νέο φαινόμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνετε λάθος να τον υποτιμήσετε», είπε σχετικά.

Στη βάση αυτή ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καινούργιο στις επενδύσεις και πως οι κυβερνητικές πολιτικές στο χώρο της εκπαίδευσης είναι υποστηρικτικές της ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ