ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη βουλή... οι αποκαλύψεις Κιμ για το παράλληλο νόμισμα του Βαρουφάκη

Στη βουλή... οι αποκαλύψεις Κιμ για το παράλληλο νόμισμα του Βαρουφάκη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι αποκαλύψεις του συμβούλου των Βαρουφάκη και Τσακαλώτου για τα σχέδια παράλληλου νομίσματος το 2015.

Συγκεκριμένα, την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος εξέταζε το 2015 το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε ο Γλεν Κιμ, σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και του νυν, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κιμ σε συνέδριο του Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, το νόμισμα θα είχε τη μορφή «κουπονιού», θα δινόταν αρχικά στους δημόσιους υπαλλήλους, θα αντιστοιχούσε στο 10% του μισθού τους και θα χρησιμοποιείτο για την πληρωμή των φόρων.

Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς. Ο κορεατικής καταγωγής Γκλεν Κιμ, που παραμένει ακόμα και σήμερα ένας από τους βασικούς συμβούλους του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναφέρεται λεπτομερώς στην προετοιμασία του σχεδίου του «δημοσιονομικού νομίσματος», όπως το ονομάζει, το οποίο «αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Παρεμβάσεις βουλευτών

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Β΄Αθήνας Χάρης Θεοχάρης με επιστολή που απεύθυνε στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε να κληθεί ο Γκλεν Κιμ, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών στην Αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να ενημερωθεί το Σώμα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σχετικά με την ακριβή λειτουργία του σχεδίου για το παράλληλο νόμισμα. Η επιστολή έχει ως εξής:

»Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κο Νικόλαο Βούτση

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

»Τα στάδια εφαρμογής του σχεδίου για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα το 2015 παρουσίασε ο Κορεατικής καταγωγής σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών σε ημερίδα που οργανώθηκε στις 3 Ιουλίου 2017 από το κίνημα Πέντε Αστέρων (MoVimento Cinque Stelle) στο ιταλικό κοινοβούλιο.

»Επειδή για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν δημόσια με τον πιο επίσημο τρόπο από Ανώτερο Σύμβουλο του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών λεπτομέρειες για την υλοποίηση του σχεδίου και με επιβεβαίωση ότι εάν υπήρχε περισσότερος πολιτικά χρόνος θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί,
Επειδή οι Έλληνες πολίτες και οι βουλευτές πρέπει να ενημερωθούν επίσημα ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνουν βορά σκόπιμης παραπληροφόρησης,

»Παρακαλώ για τις ενέργειές σας προκειμένου να κληθεί ο σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών κ. Γκλεν Κιμ από την Αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να ενημερωθεί το Σώμα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σχετικά με την ακριβή λειτουργία του Σχεδίου για το Παράλληλο Νόμισμα».

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter προαναγγέλλει ότι θα φέρει με επιστολή του, το θέμα στη Βουλή.

«Μετά δηλώσεις του κ. Γκλεν Κιμ, Συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το διπλό νόμισμα, θα αποστείλω επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, για ακρόαση στη Βουλή.

Η αντίδραση ΝΔ - ΔΗΣΥ

«Δύο χρόνια μετά το αχρείαστο δημοψήφισμα, ο κ. Γκλεν Κιμ - σύμβουλος τότε του κ. Βαρουφάκη και σήμερα του κ. Τσακαλώτου - αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα σχέδια κυκλοφορίας "κουπονιών", αντί του ευρώ. Δίνει έτσι νέες διαστάσεις στο έγκλημα που μεθόδευε η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και επισημαίνει πως δικαιώνεται έτσι άλλη μια φορά η θέση της ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος, που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια πρόσθετης λιτότητας για τους πολίτες».

Και προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα αυτό θα γίνει, όσο και αν δεν τη θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν».

Να ενημερώσουν άμεσα την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με «το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για παράλληλο νόμισμα το 2015», ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο σύμβουλός τους, Γκλεν Κιμ, ζητεί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επιστολή με το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής για το θέμα αυτό, κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και αποστέλλεται και στα κόμματα -πλην της ΧΑ- ώστε να το συνυπογράψουν, εφόσον συμφωνούν.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της ΔΗΣΥ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με πρωτοβουλία του οποίου κατατέθηκε το σχετικό αίτημα: «Εν γνώσει του κ. Τσίπρα, με την καθοδήγηση του κ. Βαρουφάκη, και με μισθό 125.000 ευρώ μηνιαίως, ο σύμβουλος (και) του κ. Τσακαλώτου Γκλεν Κιμ είχε επεξεργαστεί πλήρως, νομικά και τεχνικά, την έκδοση παράλληλου νομίσματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ