ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερέ : Η ΕΚΤ δεν έχει λάβει επαρκείς διαβεβαιώσεις για το ελληνικό χρέος

Κερέ : Η ΕΚΤ δεν έχει λάβει επαρκείς διαβεβαιώσεις για το ελληνικό χρέος
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η μπάλα της ένταξης της Ελλάδας στο QE βρίσκεται στο γήπεδο των Ευρωπαίων, οι οποίοι θα πρέπει να παρέχουν στην ΕΚΤ τις αναγκαίες διασφαλίσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διεμήνυσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας Μπενουά Κερέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη, στη Φρανκφούρτη.

Απαντώντας στο οικονομικό δίκτυο insider ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι η ΕΚΤ δεν έχει λάβει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ούτε τις διασφαλίσεις ούτε τις διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, τόνισε ότι προς το παρόν το Eurogroup δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν τα μέσα του 2018.

«Πρόσφατα είδαμε το Eurogroup να εγκρίνει την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών διατύπωσαν κάποιες σκέψεις σχετικά με τα μέτρα που ενδεχομένως θα λάβουν τον επόμενο χρόνο σχετικά με το ελληνικό χρέος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κερέ.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ δεν έχει λάβει ακόμη τις διασφαλίσεις που χρειάζεται από τους Ευρωπαίους πιστωτές. «Κατά τη γνώμη μας, η οποία συνάδει με την εκτίμηση του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν έχουν παράσχει ακόμη τα στοιχεία που απαιτούνται για να αρθούν οι ανησυχίες μας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως έχει διευκρινίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Κερέ.

Όπως εξήγησε, αυτή είναι μία συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφασίσουν να επανέλθουν στο ζήτημα στο άμεσο μέλλον, η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να επαναξιολογήσει το ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Στην ερώτηση εάν η ΕΚΤ θεωρεί ότι το QE αποτελεί προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά την ΕΚΤ αλλά την ελληνική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ