ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εγκρίθηκε η εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - Ποιοι είναι οι όροι

ESM: Εγκρίθηκε η εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - Ποιοι είναι οι όροι

Το συμβούλιο διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση της τρίτης δόσης στήριξης προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.

Η απόφαση των Γενικών Διευθυντών του ESM προβλέπει πως η τρίτη δόση θα ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση από τα 8,5 δισ. ευρώ θα ανέλθει σε 7,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να εκταμιευτεί τη Δευτέρα. Από το ποσό αυτό, 6,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 800 εκατ. ευρώ για ληξιπροθέσμων οφειλών.

Ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM δείχνει ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε αυτό το στάδιο. Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας αξίζουν την αναγνώριση ότι έχουν προχωρήσει πολύ ως προς την επιστροφή στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και στην οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει αυτή την πορεία για την ανοικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».

Η απόφαση των Γενικών Διευθυντών του ESM προβλέπει πως μια περαιτέρω εκταμίευση δόσης ύψους 800 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση ληξιπροθέσμων χρεών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην εκκαθάριση των υπερήμερων χρεών, χρησιμοποιώντας και ίδιους πόρους της.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα εκκαθαριστούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ιδίων πόρων της Ελλάδας και των δόσεων, σε ποσοστό τουλάχιστον 1 ευρώ ιδίων πόρων για κάθε 2 ευρώ πόρων από τους δανειστές.

Η πορεία εκκαθάρισης των ληξιπροθέσμων χρεών θα παρακολουθείται με μηνιαίες αναφορές και εάν το υπόλοιπο του ειδικού λογαριασμού παραμείνει πάνω από 300 εκατ. ευρώ για τρεις διαδοχικούς μήνες τότε ο ESM θα έχει το δικαίωμα να επανατοποθετήσει τα εν λόγω κεφάλαια ή να απαιτήσει την επιστροφή τους.

Μετά την εκταμίευση των πρώτων 800 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών, η Ελλάδα θα πρέπει το αργότερο σε διάστημα 4 μηνών από την καταβολή του ποσού να βεβαιώσει τους δανειστές πως οι συνολικές υπερήμερες οφειλές του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό εναλλακτικά μπορεί να γίνει και ένα μήνα μετά την πλήρη χρήση των 800 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης.

Όπως προαναφέρθηκε τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών θα μπορούν να αποδεσμευτούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2017.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική ενίσχυση του ESM προς την Ελλάδα θα ανέλθει σε 39,4 δισ. ευρώ, από το συνολικό ποσό του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ. ESM και EFSF μαζί έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 181,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), γεγονός που καθιστά τα ταμεία διάσωσης τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ESM εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μέσω twitter, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ένα «ισχυρό σήμα ελπίδας».

«Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ