ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση των δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου ζητούν οι φοροτέχνες

Παράταση των δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου ζητούν οι φοροτέχνες
ΣΑΪΤΑΣ Π/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου ζήτησε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εστιάζοντας στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις χρεώσεις προκαταβολών επομένου έτους και τους κωδικούς 037 – 021 για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και απομένουν εκτός Taxisnet περίπου 700.000 δηλώσεις.

Σχετικά με τα προβλήματα του 037 - 021 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών σημειώνει πως έχει αρχίσει και κυλά ομαλά η διαδικασία με τα προβλήματα στους κωδικούς αυτούς, μετά την ενημέρωση από το τελευταίο αρχείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προβλήματα όμως παρουσιάζονται στην χρέωση των προκαταβολών επομένου έτους, τόσο στις Νομικές Οντότητες, όσο και στα Φυσικά Πρόσωπα, τα οποία έχουν διακόψει εντός του 2016 και θα έπρεπε να ελέγχονται από το σύστημα, ώστε να αναγνωρίζονται και να μην χρεώνονται με τα ποσά των προκαταβολών. Η εναλλακτική διαδικασία εδώ, είναι η χρέωση των ποσών προκαταβολής σε δήλωση με επιφύλαξη, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους φορολογούμενους. Επίσης, «ξανατρέχει» σήμερα νέο αρχείο βεβαιώσεων των ένστολων.

Η ΠΟΦΕΕ λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω προβλήματα, που εξακολουθούν και υπάρχουν μέχρι στιγμής και τα οποία παρεμποδίζουν και καθυστερούν την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει δημοσιονομικό κόστος (ημερομηνία πληρωμής πρώτης δόσης: 31/7/2017), θεωρεί ότι για να λήξει ομαλά η ηλεκτρονική υποβολή πρέπει να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών οροσώπων και νομικών οντοτήτων κατά 9 ακόμη ημέρες, δηλαδή στις 26/7/2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ