ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Λονδίνο ο Γιώργος Χουλιαράκης για επαφές με επενδυτές

Στο Λονδίνο ο Γιώργος Χουλιαράκης για επαφές με επενδυτές
EUROKINISSI

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης όπου το επόμενο τριήμερο θα έχει επαφές με επενδυτές.

Η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα συμπίπτει με τις πληροφορίες για επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Χουλιαράκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων με στόχο την ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξετάζει την έκδοση πενταετούς ομολόγου, λήξης 2022, ύψους έως 3,5 δισ. ευρώ. Ο αρχικός στόχος για το επιτόκιο της έκδοσης τοποθετείται στο 4,75% - 4,85%, όταν το τελευταίο πενταετές ομόλογο που είχε εκδώσει η Ελλάδα το 2014 έφερε επιτόκιο 4,95%.

Μεγάλο μέρος του υπό έκδοση χρεογράφου θα δοθεί σε κατόχους του πενταετούς ομολόγου του 2014 που κανονικά ωριμάζει τον Απρίλιο του 2019. Αυτό το ομόλογο έχει σήμερα απόδοση 3,7% και οι κάτοχοι του θα το ανταλλάξουν με χρεόγραφο που θα δίνει υψηλότερη απόδοση κατά 1%!

Πιο απλά το Δημόσιο δεν θα πάρει ζεστό χρήμα, αλλά θα ανταλλάξει τα παλαιά ομόλογα με νέα, κάτι που αναμένεται να επιδιωχθεί ως συναλλαγή ειδικά με τις ελληνικές τράπεζες που κατέχουν το 30% του ομολόγου του 2014. Με τον «υβριδικό» αυτό σχεδιασμό το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα μπορεί να καλύψει με ασφάλεια έως και το 70% της νέας έκδοσης με το επιτόκιο να κινείται στο εύρος που εκείνο επιθυμεί.

Τα θετικά της έκδοσης

Η έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου θα ασκήσει πιέσεις στο κόστος δανεισμού όλων των βραχυπρόθεσμων τίτλων και ειδικά των εντόκων γραμματίων. Σχηματικά, δεδομένου ότι το υφιστάμενο απόθεμα των εντόκων γραμματίων αγγίζει σήμερα τα 15 δισ. ευρώ, έαν το επιτόκιο υποχωρήσει από τα επίπεδα του 2,95% - 3% στο 1%, αυτό θα σημαίνει μείωση τόκων κατά 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράλληλα η έκδοση πενταετών ομολόγων θα έχει άμεσo αντίκτυπο στα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων. Αν και ήδη μεγάλες επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ και η Μυτιληναίος έχουν εκδόσει πενταετή ομόλογα με επιτόκιο 3,5%, η υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και η μετατόπιση του σημείου αναφοράς, από τα δεκαετή στα πενταετή ομόλογα, θα βελτιώσει τα επιτόκια εταιρικού δανεισμού.

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης, ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκιο κάτω του 5%, θα έδειχνε στις αγορές πως η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ, η οποία τοποθετεί στο 6% το μέσο κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, είναι υπέρμετρα απαισιόδοξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ