ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτός είναι ο Ευρωπαίος με τη μεγαλύτερη επιρροή στις αγορές

Αυτός είναι ο Ευρωπαίος με τη μεγαλύτερη επιρροή στις αγορές
ΕΡΑ

Οι επενδυτικές τράπεζες και οι οικονομικοί αναλυτές διεθνώς θεωρούν πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι την παρούσα περίοδο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος με τη μεγαλύτερη επιρροή στις αγορές, ξεπερνώντας ακόμη και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η BlackRock θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή οι δηλώσεις του Ντράγκι επηρεάζουν τις αγορές περισσότερο ακόμη και από εκείνες της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επίδραση που είχαν στις αγορές οι τελευταίες δηλώσεις του Ντράγκι.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg, η πρόσφατη αύξηση αποδόσεων των κρατικών ομολόγων άρχισε να κατα- γράφεται μετά την αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε τον προηγούμενο μήνα η Fed. Μόνο όμως όταν μίλησε ο Ντράγκι για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη υπονοώντας και την υιοθέτηση πιο αυστηρής νομισματικής στο μέλλον, αυξήθηκαν σημαντικά τα επιτόκια αυτά στην αγορά κρατικού χρέους.

Επίσης η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επηρεάζει σοβαρά την ισοτιμία του ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες το ευρώ έχει ενισχυθεί περίπου 5% έναντι του δολαρίου. Παρόμοια μεγάλη αλλαγή τάσης στις αγορές με αύξηση επιτοκίων ομολόγων και μείωση των τιμών τους είχε να συμβεί από τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές.

Πλέον είναι πολλοί οι επενδυτές που προβλέπουν ότι στις αρχές του επόμενου έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης και σε πιθανή αύξηση του επιτοκίου με το οποίο δανείζει τις εμπορικές τράπεζες.

Σε μια αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα συνηγορούσε και η Γερμανία αφού χθες η Ανγκελα Μέρκελ, σε μια σπάνια παρέμβασή της προς την Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε ότι αυτή η νομισματική πολιτική δεν είναι ακόμη εκείνη που θα επιθυμούσε το Βερολίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ