ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβεβαιώνει ο Τόμας Βίζερ την αποχώρηση από το EuroWorking Group

Επιβεβαιώνει ο Τόμας Βίζερ την αποχώρηση από το EuroWorking Group
ΑΠΕ -ΜΠΕ

«Την Ελλάδα την κυβερνά ο Τόμας Βίζερ. Η φράση ανήκει στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση σε τηλεοπτικό σταθμό τον προηγούμενο Φεβρουάριο, θέλοντας να δείξει το ρόλο του επικεφαλής του EuroWorking Group στο ελληνικό πρόγραμμα. Σήμερα, ο Τόμας Βίζερ επιβεβαίωσε στο οικονομικό δίκτυο insider πως θα αποχωρήσει από το EWG σε περίπου έξι μήνες. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολιάζοντας τις πληροφορίες για επικείμενη παραίτησή του, επιβεβαίωσε ότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Ιανουαρίου 2018 όποτε λήγει η θητεία του.

Σε δημοσίευμά του προ ημερών, ο ιστότοπος Politico ανέφερε ότι ο κ. Βίζερ δεν προτίθεται να ζητήσει ανανέωση της θητείας του στο νευραλγικό διαπραγματευτικό του πόστο. Ο Αυστριακός οικονομολόγος είναι 65 ετών και πλέον θα βγει στη σύνταξη.

Ο Βίζερ έχει διαδραματίσει από το 2011 καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας και αν και ήταν πάντα αρκετά αυστηρός με τις ελληνικές κυβερνήσεις, θεωρείται γεφυροποιός και διαπραγματευτής που συμβιβάζει τις διαφορές.

Ο Αυστριακός γεννήθηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ και στη συνέχεια πήρε το μεταπτυχιακό του , πρώτα στα θεωρητικά οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία μαθηματικά οικονομικά στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στη Βιέννη.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος σε τράπεζα της Βιέννης και στη συνέχεια ως οικονομολόγος και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σε ζητήματα κρατικής βοήθειας στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών στη Γενεύη, επί 4 χρόνια. Πριν αναλάβει στο EuroWorkingGroup, διετέλεσε γενικός διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής και Χρηματαγορών στο υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας, αρμόδιος για τη μακροοικονομική πολιτική, τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις, τη νομοθεσία για τις χρηματαγορές και τις πιστώσεις εξαγωγών. Διετέλεσε και πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματαγορών του ΟΟΣΑ από το 2005 έως το 2009, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Χρηματοοικονομική Επιτροπή της ΕΕ όπου είναι πρόεδρος μέχρι και σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ