ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο στις αγορές

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο στις αγορές
Reuters

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από 3 χρόνια, καθώς το αργότερο έως την Τρίτη θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προσδοκά να αντλήσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ θα «ανανεώσουν» το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί στις 17 Ιουλίου 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί οπότε το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει ακόμη και 4 δισ. ευρώ.

Η τελική έγκριση για την έκδοση του ομολόγου δόθηκε σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα υπήρξε συντονισμός μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και των επενδυτικών τραπεζών που θα αναλάβουν το ρόλο του αναδόχου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατεί θετικό κλίμα και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι «ζωηρό». Σε αυτό άλλωστε το momentum στόχευε εξ αρχής η κυβέρνηση. Τα επιχειρήματα που σχετίζονται με την καταλληλότητα της στιγμής για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου υποστηρίζουν τα εξής:

  • Οι επενδυτές ξέρουν πως η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές διότι έχει ανάγκη από χρήματα. Στη βάση αυτή είναι πιο εύκολο η έκδοση να πετύχει ένα επιτόκιο στην περιοχή του 4,7%, έναντι 4,95% που ήταν το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014.
  • Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από την αυστηρή επιτήρηση που προβλέπει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έχει συμβάλει θετικά στη συγκυρία.
  • Το κόστος δανεισμού των δεκαετών ομολόγων (5,3%) όσο και των διετών ομολόγων (3,5%) είναι σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2009 και τον χειμώνα του 2010, δηλαδή προτού η χώρα αποκλειστεί από τις αγορές και μπει στα Μνημόνια.
  • Η διεθνής αγορά των ομολόγων εισέρχεται σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων (ήδη το δεκαετές ομόλογο έχει απόδοση 0,55%) και εάν η Ελλάδα θέλει να πετύχει ένα καλό επιτόκιο αυτή η στιγμή είναι καλύτερη σε σχέση με τρείς ή πέντε μήνες αργότερα.

Και νέα έκδοση ομολόγου

Η κυβέρνηση μπορεί να επενδύει στη συγκυρία , αλλά ο σχεδιασμός της δεν εξαντλείται στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ήτοι θα πρέπει να αναμένεται πως θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες η εκδοτική δραστηριότητα με στοχευμένο δανεισμό. Άλλωστε το πενταετές ομόλογο εκτιμάται πως θα βοηθήσει στη μείωση των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων τίτλων, κάτι που θα μειώσει συνολικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και το κόστος χρήματος για το σύνολο της οικονομίας.

Όπως αναφέρουν στελέχη κοντά στη διαδικασία μια έξοδος στις αγορές εφέτος τον Ιούλιο και ξανά του χρόνου τέτοια εποχή με την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν θα είχε νόημα. Κατά τα ίδια στελέχη, η επιστροφή στις αγορές, θα πρέπει να έχει συνέχεια και αυτό απαιτεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση των αξιολογήσεων που απομένουν.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει δώσει κίνητρο στον χρηματοοικονομικό της σύμβουλο Rothschild & Cie, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η διαδικασία εξόδου της χώρας στις αγορές. Η γαλλική φίρμα έχει αναλάβει την παροχή διευκολύνσεων και υπηρεσιών, καθώς και την πραγματοποίηση των απαραίτητων επαφών με διάφορους βασικούς φορείς όπως διεθνείς επενδυτές, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφορικά με την προετοιμασία για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και προτάσεων σε θέματα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Η Rothschild έχει λάβει ως προκαταβολή από το Δημόσιο ποσό 99.000 ευρώ, ωστόσο θα ανταμειφθεί με 3 εκατ. ευρώ (success fee) μόνον υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου της εξόδου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων ωρίμανσης κατ’ ελάχιστο24 μηνών. Ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ θα δοθεί μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης και ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης.

Αυτό το χαρακτηριστικό της συμφωνίας δείχνει πως αμέσως μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου ο οίκος θα τρέξει τις προετοιμασίες για την επόμενη έκδοση που θα του υποδείξει ο ΟΔΔΗΧ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ