ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αύξηση των φόρων «βύθισε» τα δημόσια έσοδα από τα τσιγάρα

Η αύξηση των φόρων «βύθισε» τα δημόσια έσοδα από τα τσιγάρα
EUROKINISSI

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα τελωνειακά έσοδα από τα καπνικά προϊόντα το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου, ενώ συνολικά τα έσοδα από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης όλων των προϊόντων που εκτελωνίζονται στην Ελλάδα είναι μειωμένα κατά 247 εκατ. ευρώ.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καπνικά παρουσίασαν πτώση 42,9%, αφού από 1,92 δισ. ευρώ που ήταν το 2016, το 2017 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 1,09 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά 825 εκατ. ευρώ!

Οι νέες υψηλές τιμές σαν αποτέλεσμα της τελευταίας αύξησης της φορολογίας από 1ης Ιανουαρίου 2018 και η επακόλουθη πτώση στην κατανάλωση, το λαθρεμπόριο, αλλά και η περυσινή αποθεματοποίηση λόγω της επικείμενης τότε αύξησης των φόρων έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην αρνητική αυτή εξέλιξη των εσόδων.

Συνολικά τα τελωνειακά έσοδα το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 διαμορφώθηκαν σε 5,88 δισ. ευρώ έναντι 6,13 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δηλαδή υπήρξε μείωση κατά 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, τα έσοδα τελωνείων από ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 ανήλθαν σε 333 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 84 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αύξηση παρουσιάζουν τα τελωνειακά έσοδα από ΦΠΑ και τέλη ταξινόμησης οχημάτων. Το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 ανήλθαν σε 265 εκατ. ευρώ με τα αντίστοιχα περυσινά να διαμορφώνονται σε 152 εκατ. ευρώ (ποσοστιαία μεταβολή +74,4%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ