ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το βράδυ της Πέμπτης η «κατ’ αρχήν έγκριση» του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Το βράδυ της Πέμπτης η «κατ’ αρχήν έγκριση» του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
REUTERS

Το βράδυ της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να αποφασίσει για την «κατ’ αρχήν έγκριση» (Approval in Principle - AIP) του νέου δανείου ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Αν και μια πρώτη αίσθηση για τις προθέσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου θα δοθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου από την Ουάσιγκτον, ωστόσο οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του Ταμείου στην συνεδρίαση τους δεν αναμένεται να επιφυλάξουν αιφνιδιασμούς ή δυσάρεστες εκπλήξεις.

Άλλωστε έχει ήδη αναφερθεί από την πλευρά του ΔΝΤ πως η επί της αρχής έγκριση της δανειακής συμφωνίας θα επιτρέψει στον οργανισμό να υποστηρίξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τομέα των μεταρρυθμίσεων, ενώ έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους πως η αποδέσμευση των 1,6 δισ. ευρώ θα γίνει υπό τον όρο ότι οι Ευρωπαίοι θα παρέχουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα ήταν επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Να σημειωθεί πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει την εισήγηση του προσωπικού του Ταμείου για το δανειακό πρόγραμμα (13 μηνών και 12 ημερών) με την Ελλάδα, θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα επίσημα έγγραφα στα οποία βασίσθηκε η απόφαση. Στα έγγραφα αυτά, άνω των 100 σελίδων, θα περιλαμβάνονται :

  • Η επίσημη ανακοίνωση του Εκτελεστικού Συμβούλιου στην οποία θα περιλαμβάνεται και δήλωση του προεδρεύοντος.
  • Η έκθεση του προσωπικού του ΔΝΤ σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τις πολιτικές που στηρίζουν τη δανειακή ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένης και της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους.
  • Ένα πληροφοριακό παράρτημα καταρτισμένο από το προσωπικό του ΔΝΤ.
  • Ένα συμπληρωματικό σημείωμα που θα ενημερώνει για τις πρόσφατες εξελίξεις.
  • Η δήλωση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα.

Ξεχωριστά θα δοθούν ως παράρτημα η επιστολή προθέσεων που διαβιβάστηκε στο ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές, το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (Memorandum of Economic and Financial Policies), το τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας και το Μνημόνιο Κατανόησης με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το βασικό πνεύμα της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι πως η βιωσιμότητα δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί και πως παρά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, τη χρηματοδότηση από τους επίσημους πιστωτές και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση, μετά το τέλος του προγράμματος.

Τέλος, και η δήλωση της Γενικής Διευθύντρια του ΔΝΤ αναμένεται πως θα κινείται στο ίδιο μοτίβο, με την Κριστίν Λαγκάρντ να αναφέρει συγκεκριμένα για την ελάφρυνση του χρέους, ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα για να μπει χρηματοδοτικά το Ταμείο στο πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ