ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα πωλήσει η κυβέρνηση

Ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα πωλήσει η κυβέρνηση
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τη λίστα με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ απέστειλε προς έγκριση στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καταστήσει ελκυστικές τις εν λόγω μονάδες για τους υποψήφιους επενδυτές και να αποφύγει την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, κάτι για το οποίο επιμένουν οι θεσμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα περιλαμβάνει και τη μονάδα Μελίτη Ι στη Φλώρινα, με άδεια λειτουργίας έως το 2040, αλλά και εκείνη του Αμυνταίου που λειτουργεί υπό καθεστώς περιορισμένων ωρών λειτουργίας μέχρι το 2020, και άρα χρειάζεται γενναίες επενδύσεις αναβάθμισης.

Εναλλακτικά η κυβέρνηση προτείνει και κάποιες από τις μονάδες της Μεγαλόπολης που έχουν όμως χαμηλή απόδοση λόγω της ποιότητας λιγνίτη της περιοχής, αλλά και την Πτολεμαΐδα V, περίπτωση μάλλον περίπλοκη, αφού βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ικανοποιήσει τόσο τους δυνητικούς αγοραστές των μονάδων όσο και τη ΔΕΗ, η οποία θέλει να διατηρήσει τον σταθμό του Αγίου Δημητρίου που αποτελείται από 5 μονάδες, με συνολική ισχύ 1.450 MW, ο οποίος για λόγους λειτουργικούς θεωρείται αδύνατο να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ