ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευέλικτη απασχόληση για 6 στους 10 εργαζόμενους στον τουρισμό

Ευέλικτη απασχόληση για 6 στους 10 εργαζόμενους στον τουρισμό

Στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, δείχνουν πως το 60% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ στον χώρο του επισιτισμού ο ένας στους δύο εργαζομένους είναι ανασφάλιστος.

Μάλιστα βρίσκεται σε έξαρση το φαινόμενο να υπογράφονται συμβάσεις εργασίας για 1 ή 2 ημέρες ή με 4ωρη απασχόληση και να εργάζονται με ημερήσια απασχόληση έως και 12 ώρες, αλλά και ολόκληρη την εβδομάδα!

Κατά τους εργαζόμενους στον κλάδο παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων, η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων, μισθολογική ανισότητα, με συνεχή και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, αλλά και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κό- στους, σε συνδυασμό με ευελιξία και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κάνει λόγο για απόλυτη διάψευση όσων υποσχέσεων αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων έδινε η κυβέρνηση και όσον αφορά την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Επίσης η Ομοσπονδία αναφέρεται στην υπερενίσχυση της ευελιξίας στην εργασία και του διευθυντικού δικαιώματος και την επιθετική δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με τις νεοανοιγόμενες να αποτελούν αποικίες ευελιξίας και βάναυσων εργασιακών σχέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ